Mauerová z Kuřimi: Chlapce jsem týrala a hrozila jim smrtí

Brno - Brněnský krajský soud dnes po více než dvou měsících začal opět projednávat kuřimskou kauzu - případ týrání chlapců Ondřeje a Jakuba, z něhož žaloba viní celkem šest lidí. Soud vyslechl Evu Tesařovou a tetu chlapců Kateřinu Mauerovou. Ta uvedla, že Barbora Škrlová chlapce Ondru a Jakuba netýrala. Utrpení dětí prý způsobila ona. Přiznala také, že chlapcům hrozila zastřelením. Promluvit se rozhodla hlavně proto, aby hájila Škrlovou. Její sestra Klára neunesla tuto výpověď a po psychickém zhroucení musela být vyvedena ze soudní síně.

Kateřina Mauerová přiznala, že chlapce týrala. Pálila je cigaretou, horkým voskem, máčela jim hlavu v balonu a dokonce jim vyhrožovala zastřelením. Reagovala tak prý na nezvládnutou výchovu řízenou tajuplným doktorem. Vysvětlila také, jak se z třiatřicetileté Barbory Škrlové stala dvanáctiletá Anička. Důvodem bylo prý to, že Barbora nikdy nezažila plnohodnotné dětství. Právě pomyslný pobyt v těle Aničky jí to měl vynahradit.

Eva Tesařová, další z předvedených, vypověděla, že Škrlová před deseti lety podstoupila plastickou operaci. Škrlová při svém útěku z Česka navíc využívala vlastní pas Tesařové. Škrlová s Tesařovou spolu sdílely v roce 1998 společný byt. „Nebyla spokojena se svým vzhledem,“ uvedla Tesařová na adresu nejznámější osoby kuřimské kauzy. Škrlová trpěla častými epileptickými záchvaty, proto s ní Tesařová byla ochotna sdílet byt. Při podstoupení operace si Škrlová údajně nechala zmenšit poprsí, aby zdokonalila iluzi malého děvčete.

Advokát Mauerové: Tajným doktorem je Barbora Škrlová

Podle zkonstruovaného příběhu se Škrlová měla prostřednictvím své přítelkyně Kateřiny Mauerové seznámit s její sestrou Klárou Mauerovou, a tak se dostat do blízkosti celé rodiny. „Z mého pohledu je stále jasnější, že hybatelem, iniciátorem celého a tím tajemným Doktorem je Barbora Škrlová,“ řekl obhájce Kláry Mauerové Daniel Ševčík.

Po nálezení týraných chlapců byla Škrlová loni v květnu převezena do brněnského krizového centra Klokánek. Z tamního areálu se jí však podařilo uprchnout a následně dostat až do Norska, kde podruhé předstírala falešnou identitu. Jejím alter-egem byl tentokrát Adam - syn spisovatele Martina Fahrnera, který se o Češku staral.

Právě v této době měla u sebe přechovávat pas Tesařové. Důvodem, proč Tesařová poskytla vlastní pas Kateřině Mauerové, byly údajně pedagogické účely. Tesařová se domnívala, že její pas bude sloužit jako ukázka dětem v Centru volného času Paprsek, v jehož čele Kateřina Mauerová stála. O osud svých dokladů se Tesařová neobávala. Pas našla až norská policie.

V Brně vypovídal i norský komplic a falešná sociální pracovnice

U soudu, který se vrací k případu kuřimské kauzy po dvou měsících, dnes vypovídal mimo jiných také Fahrner. Během svého výstupu podal podrobnosti k pobytu Škrlové na severu Evropy. Manželé půjčili Škrlové pas vlastního syna a zajistili jí možnost chodit do školy v Oslu. Ta se při předstírání postiženého dítěte Fahrnerových dostala do norského ústavu dětské péče, ze kterého se jí s pomocí Fahrnera podařilo uprchnout.

Další z vypovídajících, Ivana Vařáková, dnes uvedla, že ji Kateřina Mauerová přesvědčila o tom, aby se vydávala za sociální pracovnici a šla Barboru-Aničku navštívit do bytu Mauerových. Vařáková tehdy uvěřila, že Škrlová je tím, za koho se vydává a chtěla být podle své výpovědi nápomocná. Helena Fahrnerová uvedla, že Barbora byla během svého pobytu v Norsku soběstačná a prostřednictvím mnoha požadavků mohla s oběma manželi manipulovat. „Naši rodinu pak využívala k tomu, aby mohla realizovat své plány. Bála jsem se, že dopadnu jako Klára, která byla Bárou tak zahlcená, že zapomněla na své děti,“ popsala Fahrnerová.