Poslanci budou o nedůvěře vládě hlasovat ve středu

Praha - Předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček dnes stanovil termín, kdy budou poslanci hlasovat o nedůvěře vládě. O Topolánkově kabinetu se bude rozhodovat příští týden ve středu od 9:00. S návrhem na vyslovení nedůvěry vládě přišli sociální demokraté. Kabinet Mirka Topolánka tak už počtvrté bude čelit pokusu o sesazení.

Mimořádné jednání se uskuteční v době řádné schůze, která začne v úterý 21. října. Odehraje se tak po krajských volbách a mezi prvním a druhým kolem senátních voleb. Právě krajské volby označují sociální demokraté za „referendum o koaliční vládě“. Uvedli, že by své případné vítězství považovali za jasný mandát k tomu, aby se co nejdříve hlasovalo o nedůvěře nynější koalici. ČSSD počítá s tím, že se k ní připojí nejen komunisté, ale také někteří nespokojení poslanci vládních stran. „My to (hlasování) považujeme za mimořádně nezodpovědné,“ prohlásil ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

K vyslovení nedůvěry je potřeba nejméně 101 hlasů. Poslanecký klub ČSSD má 70 členů, frakce KSČM pak 26. Opozice má tedy 96 hlasů. V dolní komoře je pak šest nezařazených zákonodárců. Naposledy se k nim přiřadili Jan Schwippel a Juraj Raninec z ODS, kteří opustili nedávno klub své strany. Oba se již nechali slyšet, že kabinet „potopit“ nechtějí. Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) naopak již dříve řekl, že zvažuje, zda vládu podpoří. 

Pokud by zákonodárci Topolánkovu kabinetu vyslovili nedůvěru, předseda sněmovny by to oznámil prezidentovi. Vláda by pak měla podat demisi a Česko by čekaly předčasné volby. V prvním pololetí příštího roku má přitom republika předsedat Evropské unii. 

Dosavadní hlasování o nedůvěře vládě:

26. září 2003 - Opoziční ODS vyvolala hlasování o nedůvěre vládě Vladimíra Špidly (ČSSD). Pro návrh hlasovalo 98 opozičních poslanců ODS a KSČM, proti 100 koaličních zákonodárců ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Josef Hojdar z ČSSD se zdržel, komunista Josef Mandík byl nepřítomen.

1. dubna 2005 - ODS vyvolala hlasování o nedůvěře vládě Stanislava Grosse (ČSSD) kvůli jeho nejasným majetkovým poměrům. Pro návrh hlasovalo 78 poslanců - zástupci ODS, KDU-ČSL a nezařazený Tomáš Vrbík (bývalý člen US-DEU). Návrh nepodpořili poslanci ČSSD, US-DEU a KSČM. Hlasování se neúčastnili lidovec Vilém Holáň a sociální demokrat Antonín Macháček.

20. června 2007 - Vláda Mirka Topolánka (ODS) odolala návrhu ČSSD na vyslovení nedůvěry kvůli korupci Jiřího Čunka. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 97 sociálních demokratů a komunistů. Proti byli koaliční poslanci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených a bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka - dohromady 101 poslanců. Na hlasování chyběli Josef Vondruška (KSČM) a Petr Gandalovič (ODS).

5. prosince 2007 - Topolánkova vláda odolala druhému opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry. ČSSD a KSČM nezískaly potřebných 101 hlasů - pro sesazení kabinetu hlasovalo jen 97 ze 198 přítomných. Proti hlasovalo 101 poslanců - všichni přítomní koaliční zákonodárci a Melčák a Pohanka. Hlasování se nezúčastnili poslanec ČSSD Petr Wolf a Petr Nečas (ODS).

30. dubna 2008 - Ani třetí pokus o vyslovení nedůvěry Topolánkovu kabinetu neuspěl. Pro nedůvěru bylo 98 poslanců - všichni poslanci ČSSD a komunisté a nezařazený poslanec, bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. Za vládu se postavili všichni přítomní koaliční zákonodárci a Melčák s Pohankou. Hlasování se zúčastnilo 199 poslanců, chyběl Petr Gandalovič (ODS).