Falešní policisté přepadli na dálnici D5 kamion s cigaretami

Beroun - Falešní policisté přepadli dnes ráno na dálnici D5 u Berouna kamion, který vezl cigarety. Řidiče spoutali a ukradli mu náklad v hodnotě tři miliony korun. Za loupežné přepadení jim hrozí deset až patnáct let vězení. Podobný případ se stal na stejné dálnici už před dvěma lety, kdy lupiči převlečení za policisty přepadli řidiče slovenského kamionu s plazmovými televizemi.

Černé nákladní auto Iveco po sedmé hodině zastavila zelená fabie s nápisy policie a přenosným majákem na střeše. Vzadu jí svítilo znamení stop. Dvojice pachatelů měla na sobě policejní reflexní vesty. Řidiči řekli, ať odbočí na odpočívadlo, kde mu bude překontrolován náklad. Mluvili plynně česky a nebyli maskovaní. Na odpočívadle už čekal třetí muž s nákladním autem, o němž údajní policisté tvrdili, že je celník. Měl u sebe krátkou střelnou zbraň - zatím se neví, jestli repliku, nebo opravdovou.

Pachatelé poté řidiče spoutali, dali mu na hlavu kuklu a jezdili s ním v autě. Mezitím přeložili jeho náklad do jiného vozu. Muže pak zavřeli v jeho vozidle a odjeli. Řidiči se později podařilo vykopnout dveře a přepadení krátce před devátou hodinou oznámil policii.

Řidič je povinen na výzvu policie zastavit. V případě, že tak neučiní, dopouští se přestupku. Každý policista je ale ze zákona povinen prokázat příslušnost k Policii ČR. Policista ve služebním stejnokroji musí být viditelně označen identifikačním číslem. Pokud má řidič pochybnosti o pravosti policisty, který mu dává znamení k zastavení, má bez prodlení oznámit tuto skutečnost na linku 158 s přesným určením místa dopravní kontroly.