Ministerstvo odložilo zavedení elektronických dálničních kuponů

Praha - Ministerstvo dopravy odložilo plán, podle kterého měli řidiči používat elektronické dálniční kupony už od 1. leden 2009. Řekl to náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Ministerstvo se chce podle něj plně soustředit na lednové rozšíření mýtného na malé nákladní vozy od 3,5 tuny. Jako další možný termín zavedení elektronických vinět uvedl Hodač 1. červenec 2009.

„Usoudili jsme, že míchat do jednoho termínu zavedení elektronických kupónů pro osobní vozy a rozšíření zpoplatnění mýtným na novou skupinu nákladních vozidel je příliš rozsáhlým úkolem a že věci prospěje, budeme-li se soustředit nejdříve na jednu a pak na druhou,“ uvedl Hodač. Mýtné je podle něj prioritou, neboť přinese vyšší výnosy.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka upřesnil, že případné červencové zavedení elektronických dálničních kuponů místo nalepovacích známek by nebylo pro řidiče závazné. „Nebudeme lidi nutit k výměně, necháme paralelně doběhnout papírové známky,“ řekl mluvčí.

Viněta bude pro všechny povinná v roce 2010

Lidé, kteří si nalepovací známku koupí před 1. červencem, si budou moci zvolit. Pokud se rozhodnou pro elektronickou vinětu, dostanou jí výměnou za kontrolní kupon k dálniční známce. Po 1. červenci bude jedinou možností elektronická viněta. Pro všechny řidiče pak bude povinná od ledna 2010.

Plán na zavedení elektronických dálničních kuponů oznámil ministr dopravy Aleš Řebíček koncem letošního března. Podle něj bude možné lépe sledovat dopravní toky a předcházet tak například kolonám. Viněty mají být zároveň krokem ke spravedlivějšímu systému plateb; do budoucna se počítá s tím, že osobní vozy budou platit za skutečně ujeté kilometry, a nikoliv za časový úsek, jak je tomu nyní.