Klára Mauerová je s verdiktem soudu spokojena, uvedl obhájce

Brno - Klára Mauerová, které dnes brněnský krajský soud vyměřil devět let vězení za týrání synů, je podle svého obhájce Daniela Ševčíka s verdiktem spokojena. Uklidnilo ji to, že soud řekl, že byla zmanipulována svojí sestrou Kateřinou Mauerovou a její přítelkyní Barborou Škrlovou. Že jí někdo konečně věří, uvedl Ševčík. I přesto zvažuje odvolání. Stejně je na tom i Škrlová, která byla podle svého advokáta Richarda Nováka dnešním rozsudkem doslova psychicky zdrcena.

Odvolávat se zřejmě bude i Kateřina Mauerová, uvedl její advokát Pavel Holub. S klientkou dnes zatím nemluvil. Podle něj je ale trest deset let ve věznici se zvýšenou ostrahou příliš. „Moje klientka vinu nepopírá, dosud ale byla bezúhonná,“ uvedl s tím, že za přiměřený považuje osmiletý žalář. Kateřina Mauerová prý nesouhlasí ani s trestem vězení pro svoji přítelkyni Barboru Škrlovou. Soud jí vyměřil pět let, podle Holuba je však v případu spíš obětí.

Také Klára Mauerová, která je už přes rok ve vazbě, by měla podle soudu jít do věznice se zvýšenou ostrahou. Verdikt ji podle Ševčíka nijak nešokoval. „Také teď ví, že si její děti budou moci jednou v rozsudku přečíst, že něco sice páchala, ale ne z vlastního popudu,“ doplnil Ševčík. Pokud podá odvolání, tak jen kvůli snížení trestu.

Advokát Škrlové zdůraznil, že jeho klientka žila v pevném přesvědčení, že ji soud zprostí viny. „Když jsem jí oznámil, že byla potrestána pěti lety vězení, byla hluboce zklamaná. Mrzí ji, že jí soud neuvěřil, že nikoho nemanipulovala a sama je další obětí kuřimské kauzy,“ uvedl Novák. Zdůraznil, že Škrlová nese pobyt za mřížemi, kde je již deset měsíců, velmi těžce. I když ji dnešní verdikt šokoval, vyrovnala se s ním i bez pomoci psychiatrů. O rozhodnutí soudu se dozvěděla dnes pozdě odpoledne ve vazební věznici v Brně - Bohunicích.

Odvolání zvažují i další advokáti odsouzených. Čtyřčlenný senát poslal do vězení ještě další tři lidi - na sedm let Jana Škrlu a Hanu Bašovou a na pět let Jana Turka.