Složení jednotlivých krajských zastupitelstev získává jasnější obrysy

Praha - V devíti krajích dnes zasedaly vyjednávací týmy zvolených stran a jednaly o možné podobě koalic v krajských zastupitelstvech. Ve všech případech se dohady o složení zastupitelstva nesly v režii vítězné sociální demokracie, která nabízí možnost koalic či prosazení menšinové vlády s tichou podporou, která zatím připadá v úvahu v Jihomoravském a Ústeckém kraji.

Vítězný kandidát krajských voleb na jihu Moravy Michal Hašek (ČSSD) má v plánu sestavit menšinovou vládu, která bude složená jen ze zástupců sociální demokracie. Lidovce, občanské demokraty i komunisty už oslovil s dotazem, za jakých okolností by byli menšinovou radu ochotni tolerovat.

Na severu Čech, v Libereckém kraji, se vítězná ČSSD zatím dohodla se Stranou pro otevřenou společnost (SOS). Obě strany spolu již uzavřely koaliční smlouvu. V takovém složení ale nezískají většinu mandátů. Chtějí proto ještě dál jednat se Starosty pro Liberecký kraj. Pokud se nedohodnou, jsou prý sociální demokraté připraveni vládnout v menšině.

Koaliční jednání v Ústeckém kraji by mohlo připustit určitou formu spolupráce ČSSD s ODS v krajském zastupitelstvu. Předseda ústecké ČSSD Petr Benda a místní primátor Jan Kubata (ODS) po dnešní schůzi obou vyjednávacích týmů připustili, že ve většině bodů našli možné kompromisy, o kterých budou nadále diskutovat. Shodu s ODS sociální demokraté prý našli v oblastech zdravotnictví, dopravy, školství nebo životního prostředí. Ústecká ODS nemá problém s poplatky ve zdravotnictví, nebrání se ani přeměně nemocnic na neziskové organizace. Podle Bendy zatím velká shoda nepanuje v oblasti dopravní obslužnosti, především po železnici, kde ČSSD chce na rozdíl od ODS podporovat i dopravu na tratích, kde ji kraj loni neobjednal.

Dnešní vyjednávání v Pardubickém kraji naznačilo možné vytvoření menšinové vlády ČSSD s tichou podporou jiné strany. Vyjednávání o konečné podobě však naplánovala vítězná sociální demokracie na čtvrtek 30. října. Postupně se sejde se zástupci ODS, Koalice pro Pardubický kraj (KPK) a KSČM, jak naznačil lídr ČSSD v tamním kraji Radko Martínek. Definitivní rozhodnutí by podle něj mělo padnout do konce příštího týdne. Zástupci KSČM po jednání konstatovali, že jejich vize je programu sociální demokracie velmi blízká. Vládnout s komunisty však odmítla ODS i KPK.

O koalici s komunisty neuvažují sociální demokraté v Olomouckém kraji. Vyplývá to z dnešního prohlášení předsedy krajského výboru ČSSD Miloslava Vlčka i lídra komunistů v nedávných krajských volbách Alexandra Černého. „Nebudu to komentovat, je to rozhodnutí sedmadvaceti zastupitelů z klubu sociální demokracie,“ řekl Vlček. Černý o dnešním dvoustranném jednání prohlásil, že bylo poměrně jednoznačné. „Dali nám na vědomí, že s námi nepočítají do rady,“ sdělil. Černý navíc dodal, že v Olomouckém kraji prioritou rozhodně není programová shoda. Zatím není jasné, zda ČSSD vytvoří dvoj- nebo trojkoalici. Na další jednání pozvala pouze ODS a KDU-ČSL.

Plzeňští socialisté nabídli při prvním kole povolebního vyjednávání koaliční spolupráci všem zvoleným stranám, tedy KSČM, ODS a Koalici pro Plzeňský kraj. Pouze ODS jasně vyloučila svoji účast v jakémkoliv vedení, kde budou rovněž komunisté. Další vyjednávání budou zřejmě záležet na tom, jaké stanovisko zaujme Koalice pro Plzeňský kraj, které se sdílení úřadu s komunisty rovněž nezamlouvá. Vítězná ČSSD si bude ve vyjednáváních nárokovat post hejtmanky (lídr Milada Emmerová), radního pro ekonomiku, dopravu a zdravotnictví. V devítičlenné radě požaduje pět křesel, uvedl šéf krajské ČSSD Michal Votava.

Moravskoslezská organizace ČSSD dnes zastavila jednání s ODS o sestavení středopravicové vlády. V hledání možného složení zastupitelstva bude nadále spolupracovat pouze s KDU-ČSL a komunisty. „Máme mandát krajského výkonného výboru. Ten preferuje sestavení středolevicové vlády,“ řekl novinářům předseda moravskoslezské organizace sociálních demokratů Lubomír Zaorálek. Variantu menšinové vlády ČSSD lidovci i komunisté prozatím nepodpořili.

Ve Středočeském kraji se dnes už potřetí sešli se sociálními demokraty vyjednavači komunistů. Konečné slovo, jak by mělo vypadat složení krajské rady, ale stejně nepadlo. Dnešní jednání ČSSD s komunisty mělo stanovit zastoupením komunistů v krajských výborech. „Začali jsme hovořit o rozdělení možných pozic a míst v jednotlivých výborech v rámci středních Čech,“ uvedl volební lídr vítězné strany David Rath. Komunisté však dále trvají na pevném zastoupení svých lidí v radě kraje - konkrétně jednoho až tři členů KSČM. Na požadavek sociálních demokratů v podobě podpory menšinové vlády tak stále nekývli.

O podobě povolební koalice na Vysočině rozhodne s definitivní platností ve čtvrtek večer krajský výkonný výbor ČSSD. Zástupci ODS a KDU-ČSL dnes opět potvrdili, že pro ně nepřipadá v úvahu jakákoli koalice s KSČM, proto tato varianta podle krajského šéfa sociálních demokratů Libora Joukla definitivně padá. „Po dnešním druhém kole máme dost informací, abychom rozhodli, s jakou stranou nebo stranami budeme vládnout, a schválili před závěrečným podpisem smlouvu, která v tu chvíli bude aktuální - může být koaliční, opoziční, o toleranci či o spolupráci,“ řekl Joukl. Konkrétní podoba krajské rady se však podle něj ve čtvrtek očekávat nedá.

  • Petr Benda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/482/48110.jpg
  • Radko Martínek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/315/31447.jpg
  • David Rath autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/491/49076.jpg