Němcová: Kandidáti na šéfa ODS jsou známi, jejich myšlenky nikoli

Praha – Rozhodnutí grémia ODS neposunovat prosincový termín stranického sjezdu je správné, řekla dnes České televizi místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. "Vzhledem k situaci nám prospěje, když si dáme trochu odstup a horké hlavy nám zchladnou," uvedla. Sama uvažuje o tom, že se na kongresu bude ucházet o některou z funkcí ve vedení partaje, která v říjnu prohrála krajské volby ve všech regionech a ztratila většinu v Senátu. Podle Němcové jsou sice možní nástupci Topolánka známi, ale zatím nikdo z nich neřekl, kam by ODS měla směřovat.

Premiér Mirek Topolánek představil tři podmínky, po jejichž splnění je ochoten přepustit křeslo předsedy ODS někomu jinému: zachování trojkoalice, sjednocená strana a aktivní vystupování v Evropské unii. Miroslava Němcová se domnívá, že požadavek na udržení stávající trojkoaliční vlády může být problematický. Podle ní je to sice řešení nejlepší, ale případní kandidáti na šéfa ODS mohou mít jiný názor. Místopředsedkyně sněmovny ovšem chce, aby každý kandidát dal před volbou jasně najevo, jak chce se současnou koalicí naložit.

Příští předseda největší české pravicové strany by ovšem podle Němcové měl především představit své myšlenky – kam chce ODS nadále směrovat. To se zatím prý nestalo: „Nejprve se objevují jména a nejprve se objevují lidé, kteří říkají: 'Já bych chtěl být předsedou ODS.'“

Ke jménům, o nichž se hovoří jako o možných kandidátech na příštího předsedu ODS – Pavlu Bémovi, Petru Bendlovi a Evženu Tošenovskému – se Miroslava Němcová staví zdrženlivě. „Byli současnými členy vedení ODS a nejprve oni musí zhodnotit svou roli, zda uspěli, nebo neuspěli,“ uvedla s tím, že by především měli přijmout zodpovědnost za neúspěch své strany v říjnových volbách.