Nadměrný náklad s mostem skončí svou cestu v Sokolově

Ostrava/Sokolov - Nejtěžší náklad, který se kdy v Česku přepravoval po silnici, míří do Sokolova. Obří souprava s mostní konstrukcí vyjela v úterý večer z Ostravy. Doprovází ji dalších 6 automobilů včetně policie. V noci nadměrný náklad projel Středočeským krajem. Další zastávka bude na Karlovarsku.

Ocelová konstrukce mostu je svařena do jednoho celku včetně zábradlí a je široká 5,8 metru. „Takže ta váha přes 100 tun je vlastně to, co je na tom mostu nejzajímavější,“ uvedla mluvčí společnosti Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Pro přepravu musely být použity dva tahače. Jeden táhne náklad vpředu, druhý návěs tlačí zezadu. Náklad jede převážně v noci, aby nebránil běžnému provozu na komunikacích.

Přeprava nákladu je komplikovaná. Za volantem tahače se střídají 2 řidiči a o hladký průběh cesty se stará 20 lidí. Na některých místech museli odstranit dopravní značení nebo svodidla. Problémem jsou malé obce, kruhové objezdy a křižovatky.

„Buď je nutné zvolit úplně jinou trasu nebo kruhový objezd přeložit tak, aby se přes něj dalo projet rovně. Na ten účel je připraveno zhruba 20 metrů ocelových plechů,“ doplnila Kijonková.

Dnes večer má celý konvoj dorazit na místo stavby v Sokolově. Most bude umístěn přes řeku Svatavu na železniční trati z Chomutova do Chebu.

Obří souprava s mostní konstrukcí vyjela v úterý večer z Ostravy.
Zdroj: ČT24