Mezi Američany v Praze by zřejmě vyhrál Obama

Praha - Většina občanů Spojených států žijících v Praze preferuje v nadcházející prezidentské volbě kandidáta demokratů Baracka Obamu. O podporu Johna McCaina však také není v řadě krajánků nouze. Jasno o svém kandidátovi mají manželé Sarah a Jace McCainovi, žijící v českém hlavním městě. Svému republikánskému kandidátovi už bohužel nepomohou. Z 5 500 Američanů žijících v Česku odevzdalo prostřednictvím americké ambasády své hlasy pouze 300. McCainovi mezi nimi nebyli.

Volba přes ambasádu nebyla jediným způsobem, jak mohli občané USA v Česku odevzdat své preference. Odeslání si po řádné registraci mohli zajistit sami. Zatímco v Americe lidé o budoucím prezidentovi světové velmoci teprve hlasují, pro Američany žijící mimo svůj domov jsou už volby uzavřeny. „Je důležité se zapojit do demokratického procesu, i když žiji za oceánem,“ uvedl Mitchell Young.

Mnozí z oslovených respondentů se netajili sympatiím k Obamovi. Představuje pro ně především šanci na změnu. Také všichni uvedli, že mu v korespondenční volbě poslali svůj hlas. „Nebylo to pro mě moc těžké rozhodování. Myslím, že vyhraje, vše mu hraje do karet. Bude mnohem lepší prezident než George Bush,“ uvedl hlavní editor týdeníku The Prague Post Benjamin Cunningham.

Americká komunita v Praze bude průběh prezidentských voleb sledovat dnes večer doma i v hospodách, někde plánují párty až do rána. Setkání pro odborníky, novináře a další lidi z veřejného života pořádá ve své bubenečské rezidenci i americký velvyslanec Richard Graber. První odhady výsledů se očekávají ve středu nad ránem.