Za smrt Kočky mladšího může podle Ďurička Kočkův otec

Praha - Podnikatel Bohumír Ďuričko střílel podle svých slov z obavy o život. Vzkázal to z vazby, kde je kvůli obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího. Píše to server iDnes. Příčinou konfliktu byl podle Ďurička  Václav Kočka starší, který svého syna proti Ďuričkovi poštval. Ďuričko tvrdí, že ho Kočka mladší poté ihned napadl a proto v sebeobraně střílel. Událost se stala před necelým měsícem v pražské restauraci Monarch, po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Ďuričko údajně před incidentem provozovateli Matějské pouti Kočkovi staršímu řekl, že kdyby byl kolotočář, měl by tolik peněz, jako rodina Kočků. „Po této větě Kočka starší vstal, šel na bar a něco řekl svému synovi,“ řekl Ďuričko. Kočka mladší pak prý přišel a udeřil jej. „Ty mi nebudeš urážet mého tátu,“ citoval Ďuričko údajná slova Kočky mladšího před útokem.

Kočka mladší pak podle Ďurička viděl, že vytáhl zbraň, přesto jej prý ale udeřil znovu. „Spadl jsem na bříško mé přítelkyně, ve kterém je má dcera, a vleže začal střílet směrem ke stojícímu Kočkovi. Vypálil jsem tři rány v řadě, a pak už si dalších asi pět minut vůbec nic nepamatuji,“ řekl hoteliér serveru Novinky.cz.

Kočka starší ale podle dřívějšího vyjádření jeho právníka Josefa Lžičaře vypověděl, že v době incidentu rozmlouval s podnikatelem a dalším Paroubkovým přítelem Vratislavem Šlajerem. Vše se podle Kočky staršího odehrálo rychle a nečekaně - když hovořil se Šlajerem, tak prý zaslechl tři rány a pak již jen viděl svého syna, jak leží na zemi, uvedl před časem Lžičař.

Podobně se již dříve vyjádřil i Šlajer, který podle svých slov střelbu neviděl, i když se vše prý odehrálo v jeho těsné blízkosti. Podle svých slov se v tu chvíli otočil ke své partnerce, protože prý Kočka mladší něco Ďuričkovi šeptal do ucha. Nevšiml si prý ani toho, že by Kočka mladší Ďurička napadl. Když zazněla střelba, tak si prý myslel, že jde jen o žert.

Ďuričko se rodině Kočky mladšího minulý týden omluvil prostřednictvím médií. Rodina omluvu nepřijala. Soud poslal Ďurička do vazby pár dnů po vraždě. Hoteliér si proti tomu podal stížnost, o které zatím nebylo rozhodnuto.

Pohřeb Václava Kočky
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš