České dráhy zavedly virtuální jízdenky

Praha - Cestující nemusí ode dneška tisknout vnitrostátní vlakové jízdenky koupené přes internet nebo telefon, stačí je ukázat průvodčímu na obrazovce přenosného počítače nebo telefonu, informoval mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Dráhy tak následují některé letecké společnosti, které nabízejí odbavení přes mobilní telefon.

„Ne každý má vždy při ruce tiskárnu, aby si jízdenku vytisknul. Pro mnohé cestující se tím výrazně zjednoduší nákup jízdenek na internetu,“ řekl Aleš Ondrůj z úseku pro marketing a komunikaci. Průvodčí ve vlaku jízdenku načte z obrazovky nebo zadá potřebné údaje do přenosné osobní pokladny. Jedinou podmínkou je, že notebook musí být při kontrole v provozu.

Internetový prodej jízdenek zprovoznily České dráhy na konci roku 2005. Cestující si původně mohli koupit jízdenky pouze do vlaků SuperCity Pendolino, v současnosti je možné pořídit doklady do zhruba 500 vlaků kategorie rychlík, expres, InterCity, EuroCity a SuperCity. Virtuální novinka se však zatím netýká výhodných mezikrajových jízdenek eLiška.

Průkopníky elektronických cestovních dokladů byly letecké společnosti. Dnes již téměř výhradně používají elektronické letenky, palubní vstupenku je však třeba vytisknout. To se začíná měnit, některé aerolinie už zavedly vstupenky ve formě SMS na mobilních telefonech.