O koalici v Karlovarském kraji se podělí ČSSD, komunisté a hnutí Doktoři

Karlovy Vary - Povolební vyjednávání v Karlovarském kraji dospělo do konečné domluvy - krajská koalice bude sestávat z vítězné ČSSD, komunistů a hnutí Doktoři za uzdravení společnosti. Konečné trojuskupení má v 45členném zastupitelstvu nadpoloviční většinu 28 mandátů. K úplnému schválení však zbývá potvrzení od krajského výkonného výboru ČSSD, které se má uskutečnit ve čtvrtek. Podepsání společné smlouvy je na programu v pondělí. Hejtmanem severozápadního regionu Čech se stane lídr sociálních demokratů Josef Novotný.

Komunisté s osmi získanými mandáty zaplnili funkce dvou radních - pro majetek a pro kulturu a lázeňství. Početně stejné zastoupení obsadí Doktoři. Budou rozhodovat o zdravotnictví a školství. ČSSD, která má 16 zastupitelů, bude mít v radě pět míst a jejich obsazení oznámí ve čtvrtek.

Zástupci všech členů koalice vyjádřili spokojenost nad vzniklou dohodou. „Máme důležité resorty a čeká nás hodně práce. Vlastně se dá říci, že po osmi letech začínáme téměř znova,“ uvedl lídr KSČM Jaroslav Borka. ODS, Alternativa pro Karlovarský kraj a Koalice pro Karlovarský kraj jdou do opozice. Kromě Alternativy sice dostala ODS i Koalice pro kraj nabídku na účast ve velké koalici, ale spolupráce s komunisty pro ně byla nepřijatelná.