Počet nových případů žloutenky opět stoupl

Praha - Za minulý týden přibylo v Česku 76 nových nákaz hepatitidy typu A, což je o 15 případů vyšší nárůst než týden předtím. Hlavní hygienik ČR Michael Vít ale dnes uvedl, že i přes toto mírné navýšení žloutenka pomalu ustupuje. Nemocí špinavých rukou se letos nakazilo celkem 1239 lidí. Za celý loňský rok jich přitom onemocnělo jen 128. Nejvíce nových případů nahlásily hygienické stanice z Prahy a z Olomouckého kraje.

V hlavním městě se minulý týden objevilo 30 nových případů nemoci, ve Středočeském kraji deset. V Olomouckém kraji přibylo 14 nemocných, většinou členů rodin, kde se již u někoho nákaza vyskytla. Celkem v kraji onemocnělo od ledna 104 lidí.

Hepatitida typu A bude podle Víta hygieniky zaměstnávat jistě v prosinci a možná také na počátku ledna. Přesto by se navyšování případů mělo spíše zpomalovat. Ze 76 nových nákaz se tři týkají dětí z mateřských škol a pět žáků základních škol.

Epidemie žloutenky vypukla na počátku letních prázdnin, původně v komunitě injekčních uživatelů drog v Praze. Velmi rychle se rozšířila do okolí Prahy i mezi lidi mimo rizikové skupiny.