Šéf plzeňské ODS odstoupil kvůli prohře ve volbách

Plzeň - Dlouholetý šéf oblastní organizace ODS Plzeň-město Miroslav Levora dnes na oblastním sněmu strany rezignoval na svoji funkci. Reagoval tak na neúspěch občanských demokratů v krajských a senátních volbách, v nichž zároveň figuroval také jako šéf volebního týmu. V Plzeňském kraji ODS obdržela ve volbách 26 procent, o deset méně než vítězní socialisté. Neobhájila ani žádné senátorské křeslo.

„K rezignaci mě vedl volební neúspěch, reagoval jsem tak na něj a funkci složil,“ konstatoval Levora. V čele plzeňské ODS, kde stál devět let, ho nahradil bývalý primátor Plzně, místopředseda Senátu Jiří Šneberger. Šnebergera a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila dnes delegáti sněmu také nominovali na posty místopředsedy ODS. O případné podpoře Mirka Topolánka nebo Pavla Béma na šéfa ODS zatím delegáti nehovořili.

Prohrou ve volbách ODS ztratila vedoucí postavení v kraji, když přišla oproti minulému období o osm křesel. Do čela regionu se nyní připravuje menšinová vláda vítězné ČSSD. Svého kandidáta nedokázali prosadit v Plzni-městě ani v obvodu zahrnujícím Tachovsko a Chebsko.