Zlínský kraj už má hejtmana, stal se jím Stanislav Mišák

Zlín - Novým hejtmanem Zlínského kraje se dnes stal lídr vítězné sociální demokracie Stanislav Mišák. V tajné volbě získal 38 hlasů od 44 přítomných zastupitelů. Jeho statutárním zástupcem byl zvolen odstupující hejtman Libor Lukáš (ODS). Zlínský kraj povede koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL, v opozici zůstali komunisté a Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj.

V devítičlenné radě obsadí ČSSD pět křesel, po dvou získá každá z koaličních stran. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu pak zasedne osmnáct sociálních demokratů.

Náměstkem hejtmana se stal lídr lidovců a dosavadní radní za kulturu a cestovní ruch Jindřich Ondruš, dalším náměstkem pak sociální demokrat Jaroslav Drozd. Sociální demokraté v čele s radní Hanou Příleskou budou řídit oblast zdravotnictví, radní za sociální věci je Taťána Nersesjanová a za zemědělství Milena Kovaříková. ODS získala radního za školství, tím se stal Josef Slovák. KDU-ČSL pak obsadí křeslo radního za územní plánování Petrem Hradeckým. Dnešního ustavujícího zastupitelstva se nezúčastnila Hana Doupovcová, která dnes skládá senátorský slib.

Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj a KSČM se na vládě v kraji podílet nebudou 

Sociální demokraté mohli na Zlínsku uzavřít koalici s jakýmkoliv subjektem. Komunisty však z koaličních jednání vyloučili, Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj zase odmítli vládnout společně s ODS. Rozhodnutí ČSSD Mišák dříve komentoval s tím, že k dohodě na široké koalici je právě vedlo vymezení se některých stran ze spolupráce s jinými.

V nemocnicích vlastněných Zlínským krajem tak dojde ke zrušení regulačních poplatků a všechna čtyři krajská zdravotnická zařízení budou transformována na neziskové organizace. Přitom právě za vlády ODS změnily právní formu z příspěvkových organizací na akciové společnosti. Vláda chce také zabránit privatizaci sociálních služeb zřizovaných Zlínským krajem.

Stanislav Mišák

Pětapadesátiletý Stanislav Mišák dosud pracoval jako první náměstek odstupujícího hejtmana Libora Lukáše (ODS), který se přesunul do dosavadní Mišákovy funkce. Mišák, profesí veterinář, je v kraji také znám jako dlouholetý starosta Otrokovic. Členem otrokovického
zastupitelstva je už od roku 1989. Po komunálních volbách v roce 1994, kdy kandidoval jako nestraník na kandidátce sdružení nezávislých kandidátů a ČSSD, byl zvolen starostou města. Ve funkci vydržel 12 let až do doby, kdy byl jmenován náměstkem zlínského hejtmana. Nyní je v Otrokovicích místostarostou. V letech 2000 a 2002 neúspěšně kandidoval do Senátu. V roce 2000 na Zlínsku postoupil do druhého kola, o dva roky později na Uherskohradišťsku ztroskotal už v kole prvním.

Do krajského zastupitelstva byl poprvé zvolen už při zřízení kraje v roce 2000. Po volbách v roce 2004 se stal členem krajské rady. Náměstkem hejtmana byl zvolen v únoru 2006, na starosti měl strategický rozvoj a investice. 

Regionální politiky z ODS ale kritizoval předseda strany Mirek Topolánek, výměnou za funkce jsou prý ochotní souhlasit s proplácením poplatků v krajských nemocnicích z regionálních pokladen - což je záměr ČSSD. Kriticky se vyjádřil i jeho protějšek z ČSSD - Jiří Paroubek, ten v sobotu připomněl, že jen zcela výjimečně by měla sociální demokracie jít do koalice s občanskými demokraty jako svým největším soupeřem, protože by jí to zkomplikovalo situaci před volbami do sněmovny.