Topolánek a Paroubek se ve středu sešli kvůli předsednictví

Praha - Premiér Mirek Topolánek (ODS) se podle dnešního vydání deníku Právo ve středu opět utajeně sešel s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem kvůli případné spolupráci během českého předsednictví EU. Výsledkem jejich jednání by měla být písemná dohoda o spolupráci během českého předsednictví EU. Na dohodu pravděpodobně navážou personální změny v čele Poslanecké sněmovny a jejích výborů.

Topolánek v neděli pro ČT naznačil, že by se Paroubek kvůli větší odpovědnosti ČSSD za české předsednictví EU mohl stát předsedou sněmovny. Ve funkci by tak nahradil současného předsedu Miloslava Vlčka (ČSSD). Vlček ve čtvrtek prohlásil, že představitelé ČSSD a ODS se už na jeho odchodu z funkce dohodli.

Paroubek ve čtvrtek Právu potvrdil, že s Topolánkem dvacet minut jednali, oba však popřeli, že už je na stole konečný výsledek. Paroubek deníku řekl, že nemá smysl mluvit o personáliích, dokud nebude jasno v principech. To by podle něho mělo být do týdne či čtrnácti dnů.

Paroubek ve svém prohlášení uvedl, že jednání se vedou, ale „k žádným mimořádným schůzkám, či dokonce zlomu v podobě jakékoliv dohody nedošlo a ani v nejbližších dnech nedojde“.

Podle svých slov je Vlček připraven křeslo předsedy sněmovny opustit, ale nelíbí se mu, že s ním o tom dosud nikdo nejednal. „Probral jsem s ním možnosti, probral jsem i eventualitu, která by mohla vyplynout, pokud bychom se dohodli na principiálních věcech, a to nechám už na něm. Mně primárně o funkci nejde,“ uvedl Paroubek. 

Koaliční politici už dříve naznačili, že by neměli výhrady proti nástupu šéfa sociální demokracie do funkce předsedy dolní komory.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by mělo k výměně v čele sněmovny dojít ještě letos. Poslanci se ale do konce roku sejdou už jen jednou, 25. listopadu. Na programu schůze tento bod není, ale kdokoli ho může navrhnout.

Miloslav Vlček
Zdroj: ČT24