Rakouské úřady požádaly o vydání Američana podezřelého z krádeží šperků

Ostrava - O vydání mezinárodně hledaného Američana, který údajně ukradl letos v červnu šperky v přepočtu za 100 milionů korun, požádaly rakouské úřady. Cizince zatkla policie v červnu v Ostravě. O osudu žádosti rozhodne ostravský krajský soud.

Soud by podle ní měl o vydání cizince rozhodnout do dvou týdnů. Zadržený muž proces nijak nekomplikuje. „V nejbližších dnes spis předám soudu a ten pak po pětidenní lhůtě na přípravu svolá veřejné zasedání a rozhodne o vydání do Rakouska,“ vysvětlila žalobkyně.

Třiatřicetiletý občan USA má podle rakouské policie na svědomí dvě krádeže, pomáhali mu čtyři lidé. Podle regionální policie v Salcburku je muž podezřelý, že se ještě s nejméně dalšími třemi neznámými pachateli dopustil několika vloupání do místních vil. Cizinec byl zatčen v bytě v Rudné ulici v Ostravě-Zábřehu den poté, kdy do Ostravy přišla žádost salcburského soudu o pomoc při pátrání.

Američan je stíhán za dvě krádeže šperků

Rakouští policisté muže hledali kvůli dvěma krádežím. Poprvé údajně 20. června spolu s dalšími čtyřmi komplici odcizil v Salcburku šperky v hodnotě asi 1500 eur. O den později se v rodišti slavného skladatele Wolfganga Amadea Mozarta zmocnil podle policie klenotů přibližně za 4,2 milionu eur.

„Při kurzu 24,60 koruny za euro by škoda způsobená krádeží znamenala 102,506.970 korun,“ upřesnila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že Američanovi za dvě krádeže hrozí v Rakousku až deset let vězení.

Lupič zatčen v ostravském bytě

Zloděje šperků se podle Holčákové podařilo dopadnout v bytě, ve kterém pobývá jeho česká rodina. „Byl využit moment překvapení, muž otevřel na zazvonění,“ upřesnila Holčáková. Uloupené klenoty se ale podle ní při zatčení nenašly. „O špercích víme jen na základě dožádání o zatčení té osoby,“ dodala.

Policie v Salcburku doplnila, že zadrženým je Joseph D. K jeho vypátrání podle ní vedla součinnost rakouských a německých vyšetřovatelů.