Jihomoravská ODS se s ČSSD dohodla na programu koalice

Brno - Sociální demokraté potvrdili, že se s ODS dohodli na vytvoření velké koalice v Jihomoravském kraji. Lídr ČSSD a budoucí hejtman Michal Hašek to oznámil dnes večer. V opozici zůstanou lidovci a komunisté. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 členů.

V programové části koaliční dohody se partneři zavázali, že kraj bude za
lidi v krajských nemocnicích hradit zdravotnické poplatky, krajský úřad projde personálním a ekonomickým auditem a nebudou se privatizovat nemocnice ani sociální ústavy. Kraj se zároveň bude spolu s Brnem podílet na rozvoji Úrazové nemocnice v případě, že ji stát převede na Brno. Zákon, který s tím počítá, schválili poslanci, měl by ho projednat Senát a případně prezident. Během dalších jednání budou obě strany řešit ještě personální otázky.

Personální složení krajského zastupitelstva chtějí obě koaliční strany zveřejnit v úterý, kdy dohodu projednají krajská stranická vedení. Podle Haška chce ČSSD řídit krajské zdravotnictví, sociální oblast, školství a dopravu. Které lidi do funkcí příslušných radních nominuje, neřekl. Jasné zatím není ani rozdělení míst v radě. V minulosti se spekulovalo o tom, že ČSSD bude mít sedm radních a ODS čtyři.

Dopoledne jednala ČSSD také s lidovci a komunisty, kteří skončí v krajské opozici. Představitelé všech tří stran se bavili o budoucím rozdělení míst v komisích a výborech. „Zástupci KSČM návrhy akceptovali, zástupci KDU-ČSL předložili modifikace, které byly ihned dohodnuty a podpořeny,“ řekl Hašek. Jaké změny si lidovci vymínili, nebudou strany do podpisu smluv zveřejňovat, dodal.

Podle Haška neměla opozice nikdy v minulých osmi letech existence kraje takovou sílu, jaká se jí nabízí nyní. ODS s dohodou souhlasí, uvedl.

Sociální demokraté vyhráli letos krajské volby na jihu Moravy s náskokem a získali 26 mandátů. Druzí lidovci jich v zastupitelstvu budou mít 18, třetí občanští demokraté 11 a komunisté deset. Zastupitelstvo poprvé zasedne v pátek.