Za nakradené peníze si 13letý mladík koupil luxusní auto i řidiče

Ostrava - Teprve 13letý chlapec z Ostravy už má na svědomí 85 krádeží a loupeží. Sociální úřednice ani soud si s ním neví rady. Před třemi lety ho soud kvůli problémovému chování poslal do diagnostického ústavu. Již jednadvacetkrát z něho ale utekl. Naposledy zatím v září. Než ho ale policisté v minulých dnech chytili, stačil v Ostravě vykrást pětadvacet bytů a domů. Přestože se nezletilý hoch ke svým činům přiznává, musí policisté kvůli jeho nízkému věku případ vždy odložit.

Za nakradené peníze si mladík koupil luxusní auto a platí si řidiče. Jeho rodiče jsou ale ve vězení a babička na něj sama nestačí. „Od doby umístění do ústavu se podílí na různé trestné činnosti, z ústavu je prakticky permanentně na útěku,“ uvedl kriminalista PČR Ostrava Pavel Kilnar. Podle policejní mluvčí Gabriely Holčákové byla poslední škoda vyčíslena na téměř 650 tisíc korun. Ukradené věci chlapec vyměňoval za pervitin, anebo jimi obdarovával své kamarády. 

Jen na Ostravsku je ale podobných nezvladatelných jedinců nejméně sto. „Oni přesně rozlišují, co je loupež, co je loupežné přepadení. Vědí, jak závažný je to trestný čin v dospělosti. A když byste s nimi mluvili, tak oni sami vědí, že můžou skončit v ústavní výchově a v patnácti letech mohou jít do výkonu trestu,“ komentovala klinická psycholožka Ludmila Mrkvicová.