Skupina poslanců vyzvala ODS k debatě o klíčových otázkách

Praha - Skupina osmi poslanců ODS dnes vyzvala všechny členy strany, aby zahájili diskusi o otázkách, jež považuje za klíčové. Ve výzvě nazvané Bořme mýty! mezi ně zařadila například debatu o tom, zda chce ODS dále vládnout i za cenu toho, že není schopna plnit svůj volební program. Členové ODS by podle výzvy měli diskutovat i o chystaných dohodách ODS s ČSSD či o Lisabonské smlouvě.

„Obracíme se s otevřenou výzvou ke všem členům Občanské demokratické strany: Skončeme s atmosférou strachu z budoucnosti a nahraďme ji diskusí o klíčových otázkách, o kterých se zatím bojíme veřejně hovořit!“ uvedli signatáři a vyzvali další členy ODS, aby se k dokumentu připojili. Výzvu podepsali poslanci Jan Bürgermeister, Jiří Janeček, Eva Dundáčková, Petr Bratský, Zdeňka Horníková, Daniel Rovan, Boris Šťastný a Libor Ježek.

Pět signatářů je z Prahy a jedna poslankyně je ze středních Čech. Právě Praha a střední Čechy jsou považovány za baštu kritiků současného vedení strany a za mocenskou oporu pražského primátora Pavla Béma, který je vede. Zbývající dva signatáři jsou z Královéhradeckého a Libereckého kraje.

Součástí diskuse budou i politické dohody s Jiřím Paroubkem

Signatáři výzvy se ptají například i na to, zda občanští demokraté chtějí „bez široké diskuse akceptovat avizované politické dohody s Jiřím Paroubkem, byť účelově uzavírané kvůli připravovanému předsednictví EU“ a „rezignovat na vlastní názory jen proto, že se bojíme diskuse o řešení současné situace třeba i předčasnými volbami“.

Poslanci výzvu zveřejnili zhruba dva týdny před začátkem kongresu ODS, kde spolu budou o křeslo předsedy strany bojovat její současný šéf a premiér Mirek Topolánek a pražský primátor a nynější první místopředseda ODS Pavel Bém. Jejich souboj a debata účastníků kongresu o další politice strany by měly reagovat na vnitrostranické spory, do nichž se ODS dostala poté, co v říjnových krajských a senátních volbách utrpěla debakl.