Kauza Berka se rozroste o další obžalobu

Tábor - Táborský krajský soud čeká v kauze podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky na přidělení nové obžaloby. Původně dnes mělo skončit dokazování, ale vzhledem k neúčasti několika svědků bude líčení pokračovat koncem ledna. V tu dobu už bude jasné, jestli se ze zločinného spolčení u táborského soudu budou zpovídat další dva obžalovaní.

V kauze Berka už nyní figuruje šest obžalob a 12 obžalovaných. Státní zástupkyně podala sedmou obžalobu, kterou chce s případem spojit, v září k Okresnímu soudu v Ústí nad Labem. Dvě další osoby jsou obviněny z účasti na zločinném spolčení. Údajně se na něm tito dva podíleli legalizací výnosů z trestné činnosti, když vyváděli prostředky z konkurzních podstat. „Předpokládám, že dojde ke spojení, protože to úzce souvisí s touto kauzou. A pak bychom měli rozšířit dokazování o další důkazy, které jsou navrženy v předmětné obžalobě,“ dodal předseda soudního senátu Zdeněk Kučera.

O co jde v kauze Berka? 

Skupina obžalovaná ze zločinného spolčení údajně postupovala tak, že skoupila pohledávky podniků na hranici bankrotu, pak firmy poslala do konkurzu a majetek pod cenou rozprodávala. Zaměřila se přitom na podniky z Mostecka, Chomutovska a Českolipska, kde byl místně příslušný soudce Berka. Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil a poté zrušil údajně na základě padělaných dokumentů.

Už nyní k případu náleží desetitisíce stránek spisu a stovky svědků. Krajský soud v Táboře se jednou z nejrozsáhlejších kauz českého soudnictví zabývá od září 2006.