Ve středu dopravní nehody nepřežilo osm lidí

Praha - Ve středu zahynulo při dopravních nehodách podle předběžných policejních statistik osm lidí. Středa 26. listopadu se tak zařadila k nejtragičtějším dnům roku. Například na Novojičínsku se čelně srazil autobus s osobním vozem. Na místě jeden člověk zemřel. Rovněž třiašedesátiletý řidič zahynul při nehodě na dálnici D5 poté, co vyjel ze silnice a narazil do billboardu.

K tragické havárii došlo i na silnici II. třídy v katastru obce Cholenice na Jičínsku. Třiatřicetiletá řidička osobního auta Renault, jedoucí ve směru na obec Vršce, zřejmě nezvládla na přímém úseku řízení a vyjela v důsledku nepřiměřené rychlosti na pravou krajnici. Dostala však smyk a přejela napříč do levého silničního příkopu, kde se vozidlo přetočilo proti směru své jízdy a vymrštilo zpět do vozovky, kde po boku a dále po střeše dojelo na střed komunikace. Při havárii zemřel třiatřicetiletý spolujezdec, informovala mluvčí východočeské policie Lenka Burýšková. 

Během středy se stalo celkem 519 nehod, při kterých se zranilo 68 lidí. Nedání přednosti v jízdě bylo příčinou 97 havárií a hmotná škoda dosáhla částky přes 22 milionů korun.

Podle předběžných údajů policie zemřelo od 1. do 26. listopadu 2008 na českých silnicích 86 lidí, v listopadu 2007 to bylo celkem 90 lidí. „K nejčastějším příčinám dopravních nehod patřila nepřiměřená rychlost a způsob jízdy vůbec. Na nehodovost mohou mít určitý vliv i povětrnostní podmínky,“ uvedla Veronika Benediktová z Policejního prezidia.

Nejhorší byl zatím 13. únor, kdy zemřelo celkem deset lidí. Den především poznamenala srážka u Panenského Týnce na Lounsku, kde zahynulo osm dělníků cestujících v mikrobusu, který se střetl s osobním vozem.

Kromě středy byly podle policejních statistik letos ještě další čtyři dny, kdy na silnicích zemřelo osm lidí.