Na východě Čech a na Valašsku čeká řidiče sníh hlavně na horách

Pardubice - Ujetý sníh zůstává na silnicích na východě Čech jen ve vyšších polohách. Na několika místech se rovněž vytvářejí sněhové jazyky. Podle Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje je sníh hlavně v oblasti Krkonoš a Orlických hor.

V horských oblastech leží na silnicích ujetá vrstva sněhu do dvou centimetrů, nebezpečná místa jsou posypána. Ve vyšších partiích Orlických hor je sníh místy zledovatělý. Na zbytky rozbředlého umrzlého sněhu mohou řidiči narazit také na Královéhradecku, Trutnovsku, v okolí Hlinska, Ústí nad Orlicí, Lanškrouna a v Železných horách.

Silničáři rovněž varují před silným větrem na většině území východních Čech. Například Na Hlinecku se vytvářejí sněhové jazyky, místy na silnicích leží spadlé větve.

V horských oblastech Valašska leží na cestách ujetá vrstva sněhu

Silnice v horských oblastech Beskyd jsou pokryté ujetou vrstvou sněhu do pěti centimetrů a ošetřené inertním posypem. Místy jsou na nich vyjeté koleje. Podobně jsou na tom komunikace ve vyšších polohách Valaška, na Kroměřížsku nebo v okolí Brumova-Bylnice na Zlínsku. Zbylé silnice ve vyšších oblastech kraje jsou mokré, ošetřené chemicky. Tyto cesty jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Silnice v ostatních okresech regionu jsou s výjimkou vyšších poloh sjízdné bez omezení. Komunikace na Zlínsku a Kroměřížsku jsou holé a mokré, viditelnost je snížena vlivem srážek. Silnice na Slovácku jsou sjízdné bez omezení. Teplota ve Zlínském kraji se pohybuje od minus jednoho do plus pěti stupňů Celsia.

Vichřice nenapáchala výraznější škody 

V pátek a dnes zasáhl silný vítr severní část republiky, ale v noci na dnešek se vichřice přehnala i přes Vysočinu. Nenapáchala tam však větší škody. Cestáři a hasiči odstranili několik stromů, z nichž jeden spadl na auto. Nikdo ale nebyl zraněn. Krajská správa a údržba silnic odstraňovala v noci asi 12 stromů spadlých na silnice na Havlíčkobrodsku, Pelhřimovsku a Jihlavsku.