Světový den boje proti AIDS připomíná, jak se chránit proti nákaze

Praha - Dnešek je Světovým dnem boje proti AIDS. Podle údajů Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2007 nakaženo již přes 33 milionů lidí a ani v Česku počet nakažených neklesá, spíše naopak. K poslednímu září je registrováno 1170 HIV pozitivních lidí, u skoro tří stovek z nich propukla nemoc AIDS. Za prvních deset měsíců letošního roku zabila nemoc 140 lidí, jen za měsíc září evidují lékaři 16 nově nakažených. V Česku proběhne například akce Červená stužka, která má za cíl informovat veřejnost o nemoci i o způsobech, jak se před nákazou chránit. A nebude chybět ani tradiční sbírka. Záštitu nad letošním sedmým ročníkem převzal ministr školství Ondřej Liška.

Všichni zájemci si dnes můžou zdarma a anonymně nechat otestovat krev na přítomnost viru HIV v pražské poradně Rozkoš bez rizika na Bolzanově ulici. Dnešní Světový den boje proti AIDS Pražanům připomenou také dobrovolníci, kteří budou na Václavském náměstí rozdávat kondomy a letáky o viru HIV a nemoci AIDS. Prezervativy a informace budou k dispozici také ve speciální „AIDS tramvaji“, v níž cestujícím jejich dotazy zodpoví lékař.

V rámci sbírky budou dobrovolníci nabízet i vánoční pohlednici nebo odznak červené stužky. Ta je celosvětovým symbolem solidarity s infikovanými virem HIV. Cena odznaku i pohlednice je nejméně 20 korun.

V Česku přibývá nakažených virem HIV (zdroj: ČT24)

Virus HIV už byl letos do konce října zjištěn u 128 lidí, to je o pět více než za celý loňský rok. Za celou historii testování se v ČR zjistilo 1170 nakažených Čechů a cizinců s trvalým pobytem. Zpočátku mírný vzestup HIV případů se v Česku sleduje zhruba od roku 2003, pak se zrychlil. V roce 2007 došlo k vzestupu počtu HIV pozitivních téměř o 30 procent. Nemoc AIDS propukla do konce října u 261 lidí, podlehlo jí zatím 140 lidí.

Roli na zvyšování nákaz hraje podle sexuologa Radima Uzla častější cestování a migrace. Od poloviny 80. let byla v ČR zjištěna nákaza u 302 cizinců, kteří se v ČR vyskytovali dočasně, a u 168 cizinců s trvalým pobytem. Zatímco dříve nakažení pocházeli především ze zemí subsaharské Afriky, od poloviny 90. let se poměr obrátil v neprospěch východní Evropy a zemí bývalého Sovětského svazu.

Odborníky trápí závažný nedostatek testovacích míst v ČR. Ještě před dvěma lety bylo takovýchto center šedesát z toho 42 poskytovalo bezplatné testování. Dnes je jich pouze šest a jeden test stojí 300 korun.

V krajích je téměř nemožné nechat se anonymně a zdarma otestovat. Kolem 80 procent všech testů z celé republiky dělá pražský Dům světla. Zatímco počet případů HIV pozitivity strmě roste, státní dotace na prevenci a léčbu již několik let vytrvale klesají. Mírně se mají zvýšit příští rok, i tak to bude ale méně než třeba před dvěma lety.

Anonymní testování na HIV
Zdroj: ČT24