Pátek byl nejtragičtější den roku na českých silnicích

Praha – V pátek přišlo o život při dopravních nehodách dvanáct lidí. Šlo o nejtragičtější den na českých silnicích v roce 2008. Výrazně také poznamenal statistiky, podle kterých se stal listopad nejčernějším měsícem letošního roku. Za třicet listopadových dní zahynulo na silnicích 107 lidí.

Pátek s dvanácti mrtvými na silnicích překonal ve statistikách 13. únor, který stál život deset lidí. Méně lidí než v pátek zemřelo i během nejtragičtějších víkendů roku 2008. Shodný počet jedenácti lidských životů si vyžádaly víkendy 23. a 24. února, 2. a 3. srpna a 1. a 2. listopadu. Od začátku roku zahynulo při dopravních nehodách zhruba 856 lidí.

Dopravní expert Josef Tesařík z policejního prezidia nechtěl o příčinách zvýšeného počtu tragických nehod spekulovat. „Ta čísla jsou předběžná, mohou se ještě změnit - i když se bohužel asi změní spíše k horšímu. Zatím je z nich příliš obtížné usuzovat, proč počet mrtvých vzrostl,“ uvedl. Dodal, že problematice se bude věnovat na úterní tiskové konferenci ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Celkový počet listopadových úmrtí na silnicích policie zatím nezveřejnila, kompletní statistiku bude mít k dispozici v příštím týdnu. Podle posledních informací je mrtvých 107 a vážně zraněných 259.

Vedle 12 mrtvých si pátek na silnicích vyžádal také osm těžce a 61 lehce zraněných. Celkem se stalo 512 nehod, 29 z nich zavinil alkohol. O víkendu zaplatilo dopravní nehody životem dalších šest lidí.

Mezi nejčastější příčiny pátečních dopravních nehod patřil nesprávný způsob jízdy, následovalo nedání přednosti v jízdě a nepřiměřená rychlost.