Paroubek: Bez Lisabonu vládu v době předsednictví nepodpoříme

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek pohrozil premiérovi Mirku Topolánkovi, že nebude moci počítat s podporou ČSSD v době předsednictví Radě EU, pokud do konce roku nezačne s ratifikací Lisabonské smlouvy. Bez splnění této klíčové podmínky podle něj jakákoliv dohoda padá a vláda nemůže v žádném případě počítat se vstřícností ze strany ČSSD. Premiér Mirek Topolánek ale mimořádnou schůzi sněmovny k Lisabonské smlouvě, kterou už opozice svolala na 9. prosince, odmítá. Klíčové bude, jestli si na této schůzi schválí poslanci program. Pokud ne, schůze skončí.

„Platí, že buď premiér Topolánek drží slovo nejen doma, ale i před zahraničními partnery a smlouvu schválí, nebo slovo nedrží a pak pro něj není jiné označení, než že je lhář,“ uvedl Paroubek. Česká, ale i evropská veřejnost jsou podle něj rukojmím ve vnitrostranických sporech ODS.

„Urychlené vnesení do poslanecké sněmovny vytváří poměrně riskantní situaci. Nebudu určitě hlasovat proti smlouvě, ale řekl jsem, že nebudu hlasovat vůbec. Není možné bez dohody o takové zásadní věci vnášet tento bod na schůzi. Ať si vezmou na sebe odpovědnost sociální demokraté, já si ji brát nebudu,“ řekl ČT Topolánek. 

Topolánek „Lisabon“ označil za cenu, kterou je nutné zaplatit za účast v evropském společenství. Možnost, že by kongres zavázal zákonodárce ODS hlasovat pro „Lisabon“, ale odmítl. Jeho vyzyvatel pražský primátor Pavel Bém chce naopak na sjezdu prosadit usnesení, které zákonodárcům ratifikaci nedoporučí.

První střet ve sněmovně čeká Lisabon 9. prosince

O Lisabonské smlouvě se má ve sněmovně jednat na mimořádné schůzi svolané sociálními demokraty příští týden v úterý. Topolánek ji ale odmítá a osobně není ochoten v tomto termínu „hlasovat pozitivně“. Paroubek označil jeho slova za „nehodné politika, který aspiruje na půlroční vedení jedné ze světových mocností“.

Postoj občanských demokratů k Lisabonu ovlivňuje i odmítavé stanovisko čestného předsedy ODS a prezidenta Václava Klause. Klaus smlouvu po irském odmítnutí pokládá za mrtvý dokument. Podepíše ji až poté, co Irové změní názor. Irsko plánuje vést s unií za českého předsednictví o smlouvě podrobnou diskusi a nové referendum zorganizovat nejdříve příští rok na podzim.

Podpis Lisabonské smlouvy
Zdroj: ČT24