V Plzni by se mohlo platit parkovné přes SMS i kartu

Plzeň - O placení parkovného ve městě prostřednictvím SMS uvažuje plzeňská radnice. Klasické parkovací automaty na mince by tak doplnily nové moderní metody. Využít k placení by město v budoucnu chtělo také Plzeňskou kartu, jejímž prostřednictvím občané hradí MHD i další služby ve městě, například vstupenky do divadel, informoval technický náměstek primátora Petr Rund.

Podle něj má být v první polovině příštího roku k dispozici materiál, který navrhne nový systém parkování včetně parkovacích zón i částky za odstavení vozidel. Nyní činí nejčastěji 20 korun za hodinu. „V Plzni dlouho přetrvával názor, že za veřejná parkoviště, přestože jsou placená, není třeba platit,“ uvedl radní. Plzeň podle některých odhadů přichází ročně o 50 až 70 milionů korun a na rozdíl od jiných měst zde výtěžnost z parkovného tvoří jen něco kolem deseti procent.

Nový systém parkování by měla připravit společnost Plzeňské služby, která se zabývá hlavně distribucí tepla a správou nemovitostí. Rund předpokládá, že se s novým systémem změní parkovací zóny a možná se upraví výše parkovného v některých místech i systém parkovacích karet. Nový systém by měl také jednoznačně určit společnost, která bude mít organizaci placeného parkování na starosti a agendu by převzala od Správy veřejného statku.

Změny v Plzni souvisejí s plánovanou výstavbou velkých parkovacích domů. V lednu by se mělo rozhodovat o dvou objektech v centru - v lokalitách Rychtářka a sady Pětatřicátníků. Podle odhadů je v centru Plzně potřeba 2500 parkovacích míst, výstavbou dvou domů vznikne až 1300 míst.