Kongres ODS doporučil o Lisabonu hlasovat až po prosazení radaru

Praha - Kongres ODS nechá rozhodnutí o ratifikaci Lisabonské smlouvy na senátorech a poslancích této strany. Doporučil ale přednostně v parlamentu prosadit česko-americké smlouvy o umístění protiraketového radaru na českém území. Delegáti se na tom dohodli v návrhu finálního usnesení kongresu. Přesto poslanci strany údajně v úterý na mimořádném zasedání sněmovny projednávání o dokumentu zablokují. Serveru Euro.cz to řekl poslanec Marek Benda. O smlouvě by se tak hlasovalo nejdříve v lednu, až bude jasná podpora pro radar.

Podle usnesení je ponecháno na poslaneckém a senátorském klubu, jak budou hlasovat, současně ale kongres „důrazně doporučuje“ přednostně v parlamentu prosadit česko-americké smlouvy o umístění protiraketového radaru na českém území. 

Sněmovna se bude o Lisabonské smlouvě, která má za cíl reformovat práci rozšířené EU, jednat v úterý, a to na naléhání ČSSD. K usnesení dospěli delegáti kongresu po zhruba dvouhodinové diskusi, kterou provázely procedurální spory. Euroskeptická část delegátů se snažila prosadit usnesení, podle kterého by poslanci a senátoři ODS smlouvu nepodpořili, případně počkali na změnu irského postoje ke smlouvě. Euroskeptiky nakonec přehlasovali příznivci premiéra a znovuzvoleného šéfa ODS Mirka Topolánka, který nepovažuje smlouvu za ideální, ale je podle něj potřebná pro nastartování dalších změn v EU.

Klaus: Výsledek kongresu mě nepřekvapil

Prezidenta Václava Klause, který se v sobotu vzdal funkce čestného předsedy ODS, nepřekvapily výsledky a průběh kongresu této strany. Klaus dnes řekl, že výsledky sjezdu očekával jak v rovině personální, tak věcné. Uvedl, že ti, kteří zprvu možná nechápali jeho rozhodnutí zpřetrhat vazby na ODS, to snad již nyní po skončení kongresu chápou.

„Mne průběh a výsledky kongresu, a to jak v rovině věcného rozhodování, tak v rovině personálního, prostě nijak nepřekvapily. Já jsem je předpokládal, já jsem je očekával. Nebudu je komentovat,“ řekl dnes prezident.

Lisabonská smlouva
Zdroj: ČT24