Nespokojenci v ODS o přestupu do nové strany zatím neuvažují

Praha - Žádný z nespokojených poslanců ODS dosud neoznámil přestup do nové pravicové strany. Naopak řada z nich tvrdí, že v ODS zůstanou i přes pochybnosti o jejím současném směřování. Ani mezi senátory ODS prý žádný adept na přestup není. Založení nové strany připravují lidé blízcí prezidentovi Václavu Klausovi, který na víkendovém kongresu občanských demokratů odstoupil z funkce čestného předsedy ODS.

Poslankyně Eva Dundáčková vyloučila možnost odchodu z ODS, dokud bude mít mandát strany ve sněmovně. Zdůraznila, že její místo v dolní komoře parlamentu nepatří jí, ale občanským demokratům. Nikdo z iniciátorů nové euroskeptické strany, za níž stojí výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach, ji podle jejích slov ani neoslovil.

O přestupu neuvažuje ani stranický rebel Vlastimil Tlustý: „Zůstávám v ODS.“ Ani jeho údajně nikdo s nabídkou vstupu do nové strany neoslovil. Nemá prý ani informace, že by změnu zamýšlel některý z jeho kolegů z poslaneckého klubu ODS. Klaus má ve straně stále řadu příznivců. Z nespokojených poslanců mezi ně patří například Jan Schwippel a Juraj Raninec. Oba na vysočanském kongresu ODS tvrdili, že o opuštění strany zatím pouze uvažují.

Podle stranického mluvčího Milana Boušky zmínky o možném odchodu lidí z ODS nezazněly ani na dnešním zasedání poslaneckého klubu. Zda se po kongresu odhodlali opustit stranu řadoví členové, není podle něj v tuto chvíli možné říct. „Pokud to veřejně neoznámí, na zaplacení příspěvků mají čas do března,“ dodal.

Jan Schwippel
Zdroj: ČT24