Praha 7 navrhuje dopravní okruh podél Vltavy

Praha - Do konceptu nového územního plánu magistrátu navrhla městská část Praha 7 zřízení dopravního okruhu podél Vltavy. Okruh by měl vést po Bubenském nábřeží a Jankovcovou, kde by se napojil přes Argentinskou do ulice v Holešovičkách, kudy tranzit v současnosti vede. Odtud by se doprava měla odvést do nové ulice Nová Bubenská, která by vznikla po zahloubení nynější Bubenské ulice, informoval starosta Prahy 7 Marek Ječmének.

Magistrát umožnil městským částem zapojit se hned od počátku do tvorby územního plánu, který bude platit od roku 2010. „Jedním z našich stěžejních cílů je vymístění tranzitní dopravy a celkové zklidnění centrálních obytných částí našeho obvodu,“ řekl Ječmének. Podle něj je proto nutné například snížit dopravní kapacitu Veletržní ulice. „Ulice Korunovační, část Milady Horákové právě od Korunovační k novému tunelovému komplexu Blanka se nám nepodaří zklidnit asi nikdy,“ řekl.

V Bubnech a někdejších Zátorách, kde jsou dnes odstavné železniční plochy a řada autobazarů, by v budoucnosti mělo vzniknout smíšené městské jádro s centrální parkovou plochou, které by přirozeně propojovalo dolní Holešovice a Letnou.

Starosta chce v příštím roce ustanovit také pracovní skupinu, která by začala jednat s magistrátem o tom, jak by měla vypadat Letenská pláň. Zásadní změny by podle něj měly být v Praze 7 viditelné do deseti až patnácti let.