ODS v Ústeckém kraji kontroluje svoji členskou základnu

Ústí nad Labem - Členové krajské kontrolní a revizní komise a lidé z hlavní kanceláře strany začali kontrolovat členskou základnu ODS v Ústeckém kraji. Občanské demokraty ke kontrole přiměly informace o tom, že některá místní sdružení v kraji těsně před kongresem za podivných okolností přijala mnoho nových členů.

Podle krajského předsedy strany Jiřího Šulce budou výsledky kontroly známé nejdříve za několik dní, protože se nebudou kontrolovat jen některá místní sdružení, ale nejspíše celá členská základna. ODS má v Ústeckém kraji kolem 6 000 členů. „Jde o to, udělat ve všem pořádek,“ prohlásil Šulc. Dodal, že ani jako krajský předseda nemůže do toho, co přesně budou kontroloři dělat, mluvit, protože komise je nezávislá.

Po skončení kontroly prý občanští demokraté výsledky nejdříve projednají na výkonné radě a v grémiu ODS. Až poté je podle Šulce zveřejní.

V Dubí na Teplicku prý těsně před oblastním sněmem přijali 379 nových členů, kteří měli na post místopředsedy strany podporovat Petra Gandaloviče, za což údajně někteří lidé dostali zaplaceno. Senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera tvrdí, že na oblastním sněmu pak dubská organizace měla problém s prokázáním své členské základny. Gandalovič minulý týden jakoukoli spojitost s případem odmítl.

Sám Šulc například upozornil na podivný růst členské základny v Mariánských Račicích a Horním Jiřetíně na Mostecku, v Proboštově na Teplicku nebo Brandově na Chomutovsku. Třeba v Mariánských Račicích, kde v říjnových krajských volbách ODS volilo 15 lidí, má prý místní organizace v současnosti kolem 150 členů.