Julínek onkologická centra rušit nebude

Praha - Ministerstvo zdravotnictví nezruší žádné z nynějších 18 komplexních onkologických center. Ve všech se dál budou léčit pacienti s rakovinou, ale jen 13 ze specializovaných pracovišť zůstane status "komplexní". Výsledky odborného auditu, z nichž změny vychází, prokázaly, že některá centra neposkytují péči v plné šíři pro všechny diagnózy. Oznámil to dnes ministr Tomáš Julínek.

O status podle něj přijdou centra v chomutovské a pardubické nemocnici, v brněnské fakultní nemocnici, Nemocnici u sv. Anny, ve fakultní nemocnici v Praze na Vinohradech a v pražské Všeobecné nemocnici. „Zhruba jedna miliarda korun bude v příštím roce uvolněna na modernizaci a další vybavení komplexních center z prostředků integrovaného operačního programu,“ doplnila náměstkyně Markéta Hellerová.

Audit se za tři až čtyři roky bude opakovat a některá z nyní vyřazených center mohou status znovu získat, podotkl předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček.

Odpůrci změn ale poukazují na to, že onkologická centra, která o svůj status přišla, ztrácí nárok na finanční prostředky z evropských fondů a další investice. Ztratí proto možnost nabízet nejdražší léčebné prostředky, které dosud měla k dispozici. Podle ministerské koncepce budou muset tato centra odesílat případy vážnějších onemocnění právě do těch komplexních. Ke kritice se přidala také Česká lékařská komora.