Na Štědrý večer a ráno na Boží hod nepojede většina vnitrostátních vlaků

Praha – Provoz na železničních tratích na Štědrý večer utichne. Na cestu vyrazí především mezistátní noční rychlíky a euronighty. Cestující si musí dát 24. prosince vpodvečer a v noci pozor i u dálkových vnitrostátních vlaků včetně pendolin. Vlaky, které nejedou na Štědrý večer, jsou v jízdním řádu označeny čtverečkem s číslem 10 v hlavičce. Tyto spoje nepojedou také večer na Silvestra. Omezení na železnici bude platit také na Boží hod dopoledne, kdy na trať nevyrazí spoje označené číslem 11. Stejné vlaky nepojedou ani dopoledne na Nový rok. Po zbytek svátků budou na železnici platit nedělní jízdní řády.

Provoz vlaků začne 24. prosince utichat mezi 18. a 19. hodinou. Potom nebudou jezdit téměř žádné regionální vlaky. Na trati z Prahy do Olomouce přestanou jezdit dálkové vlaky poté, co v 18:40 Wilsonovo nádraží opustí rychlík Matalík do Vsetína. Na trať nevyjede ale ani expres z Prahy do Zlína s odjezdem z hlavního města v 17:09 nebo pendolino do Ostravy v 17:23. Z Olomouce do Prahy pojede poslední rychlík ve 20:11. Bez omezení pojedou pouze mezinárodní rychlíky a vlaky EuroNight.

Naopak před svátky kvůli mimořádnému náporu cestujících dráhy přidaly posilové vagony k desítkám dálkových spojů především z Prahy na Slovensko a do krajských měst. První prodloužené vlaky vyjely v pátek, výrazně jsou posílené spoje i na úterý. Tradičně jde o rychlíky, které jedou na Moravu. V provozu je také zvláštní rychlík mezi Prahou a Košicemi. Dráhy přesto doporučují cestujícím včasnou rezervaci místa. Cestující už nakupují i jízdenky přes internet, denně dráhy takto prodají až 1000 jízdenek.