Loni byly Vánoce na silnicích tragické, policie se bojí opakování

Praha – Během třídenních vánočních svátků loni zemřelo na silnicích deset lidí. Jednalo se o třetí nejtragičtější Vánoce v historii po letech 1996 a 1999. Policie se obává, že by se situace mohla opakovat a varuje řidiče, že k nehodám může dojít i na krátkých cestách po dobře známých silnicích.

Přímo na Štědrý den loni zahynuli čtyři mladí lidé z Olomoucka, kteří jeli autem na půlnoční mši. Jejich vozidlo ale po cestě narazilo do stromu. K lidem, kteří podcení nástrahy na dobře známé trase se navíc o Vánocích přidávají tzv. sváteční řidiči a také opilci – ti všichni mohou zvýšit letošní statistiky mrtvých na silnicích.

„Jedna věc jsou sváteční řidiči, kdy řada lidí vytáhne auto a jede za rodinami do městských aglomerací a pak s tím mají problém a druhou věcí je pak část řidičů, kteří kteří někde přijedou, posedí, popijí a pak jedou“ říká šéf dopravních policistů Leoš Tržil. Policie proto podle něj plánuje na Vánoce asi dvacet dopravněbezpečnostních akcí.

Podle Tržila je konec prosince na silnicích nebezpečný kvůli špatnému počasí a také brzkému stmívání. „Největším rizikem může být změna počasí, meteorologové avizují určité zhoršení, ochlazení, což může sebou přinést náledí, někde možná i víc sněhu a to může řidiče, zvlášť ty méně zkušené, zaskočit,“ varuje mluvčí Ústředního automotoklubu Pavel Kuchálik.

Statistiky dávaly devět dní před koncem prosince naději, že počet mrtvých na silnicích letos nepřesáhne tisícovku – bylo jich totiž 974. Protože ale v poslední době průměrně úmrají na českých silnicích tři lidé denně, nestane-li se o Vánocích drobný zázrak, statistiky tisícovku nakonec zřejmě přesáhnou.