Krajský výkonný výbor ČSSD nepodpořil návrh na Drymlovo odstoupení

Hradec Králové - Krajský výkonný výbor ČSSD dnes večer jednal o možnosti zbavit Vladimíra Drymla (ČSSD) všech krajských funkcí, čímž vyslyšel návrh hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France (ČSSD). Návrh ale výbor nakonec nepodpořil. Franc v dopise vyzval Drymla, aby odstoupil kvůli údajnému shánění informací na svoji stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou. První náměstek a radní pro oblast zdravotnictví by měl podle France složit funkce do středy 7. ledna, kdy se uskuteční jednání krajské rady. Dryml výzvu k odstoupení odmítl. Případ řeší také vnitrostranický ombudsman Valtr Komárek a 7. ledna by se jím měl zabývat i senátorský klub ČSSD.

Pro odstoupení Drymla hlasovalo pouze šest členů, proti nebyl nikdo, osm členů se hlasování zdrželo. „Osm členů se zdrželo hlasování, protože nemají dostatek informací. Budu chtít, aby krajský výkonný výbor o věci znovu hlasoval na svém řádném jednání 12. ledna a do té doby dodám potřebné informace,“ řekl novinářům Franc.

Vladimír Dryml se podle svých slov ničeho nezákonného nedopustil a odstoupit z funkcí nehodlá: „Odmítl jsem nabídku k odstoupení z funkcí a zeptal jsem se hejtmana Královéhradeckého kraje, zdali odstoupí on, až se zjistí, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil.“ V případě, že Dryml z funkcí neodstoupí, museli by o jeho případném odchodu z funkcí ve vedení kraje hlasovat krajští zastupitelé, kteří se sejdou 22. ledna.

Vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Pan doktor Dryml byl dosud velice schopný politik a jeho odborné schopnosti v oblasti zdravotnictví jsou mimořádné. Zveřejněná mediální kauza však přinesla velmi závažná zjištění o jeho osobním selhání, kterého by se politik v takto vysokých funkcích neměl dopustit,“ uvedl Franc. Pokud Dryml v krajské radě zůstane, mohla by podle France její rozhodnutí působit nevěrohodně.

Dryml zvažuje rozšířit trestní oznámení na další osoby

První náměstek už podal trestní oznámení na novináře Jana Kroupu, dnes řekl, že zvažuje rozšířit trestní oznámení také na další osoby. Už dříve uvedl, že celou kauzu považuje za provokaci: „Na kraj jsem přišel udělat pořádek a nenechám se zastavit ani paní Orgoníkovou, ani ODS. Vše je děláno s cílem odstranit mě a zastavit odhalení nepravostí, které se tady páchaly posledních osm let.“

Podle Mladé fronty Dnes se Dryml pokoušel sehnat kompromitující informace na poslankyni Orgoníkovou a údajně se v této věci obrátil i na detektivní agenturu. Podle deníku při setkání s domnělým detektivem 11. prosince obvinil Orgoníkovou ze zneužívání veřejných peněz v hradeckém kraji.

Orgoníková a Dryml jsou ve sporu přinejmenším od říjnových krajských voleb. Dryml, který se chtěl stát hejtmanem, nesouhlasil s uzavřením krajské koalice ČSSD, KDU-ČSL a SNK ED a na rozdíl od Orgoníkové chce, aby si kraj nyní koupil či pronajal vrchlabskou nemocnici, které šéfuje. Ředitelem nemocnice je stále, i když po zvolení do vedení kraje slíbil, že z jejího čela do konce prosince odstoupí. Nyní tvrdí, že z vedení nemocnice odejde do konce ledna.

Předsedkyně královéhradecké ČSSD
Zdroj: ČT24