U lidovců nejde jen o Kalouska a Čunka, jde především o další směřování strany

Praha - Spory, které se naposled objevily v souvislosti s personálními změnami ve vládě Mirka Topolánka, jsou dlouhodobé a týkají se až samotné podstaty KDU-ČSL. Již několik let totiž uvnitř lidovců existují dvě politická křídla, která reprezentují v poslední době právě Jiří Čunek a Miroslav Kalousek. Tato dvě křídla existují uvnitř lidové strany již delší dobu. Přesto, že se oba politici nepouštějí do vážnějších sporů, čas od času se ale objeví signály, že napětí mezi nimi přetrvává. Další směřování lidovců bude buď křesťanskodemokratická strana evropského typu a názorově otevřenější, nebo půjde o tradiční lidovou stranu původem z Moravy, která se bude více blížit klasické konzervativní straně, jak ji v roce 1918 založil Jan Šrámek.

Oba politici mají odlišný názor na další směřování KDU-ČSL - zatímco Kalousek vidí budoucnost strany v těsnější spolupráci s ODS, Čunek s tím nesouhlasí. V poslední době byl Kalousek svými spolustraníky kritizován za to, že jako ministr i přes zákaz širšího vedení strany podpořil sázení na internetu. Podle některých lidovců se Kalousek „nechová jako ministr za KDU-ČSL“.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček k tomu pro Českou televizi připomněl, že právě Kalousek v době, kdy byl předsedou lidovců, nikdy o své straně nehovořil jako o lidovcích, ale jako o křesťanských demokratech. Podobně kdysi vystupoval i Josef Lux. Právě to je jádrem sporu mezi Kalouskem a Čunkem, protože „Čunek představuje to lidovecké jádro pocházející z Moravy, zatímco Kalousek se pro tyto lidi jeví být méně přijatelný, je pro ně příliš doprava,“ vysvětluje Nováček. Problém mezi Čunkem a Kalouskem se vyhrotil již před Vánocemi, kdy Čunek telefonoval Topolánkovi a naznačil mu, že po Vánocích bude požadovat mezi ministry KDU-ČSL velkou změnu. "Termín velkou změnu nemohl Topolánek pochopit jinak, než že jde o Kalouska. Přesto Topolánek na seznam napsal jméno Jiřího Čunka," komentuje situaci v KDU-ČSL Nováček.

Rozhovor s Petrem Nováčkem (zdroj: ČT24)

Situaci může vyjasnit jen celostátní konference lidovců, kde bude problém Čunek versus Kalousek nastolen. Lidovci se musejí domluvit, neboť v případě nedohody může hrozit i to, že Topolánkova vláda přijde o další vládní poslance.

Čunek v roce 2006 vystřídal ve vedení právě Kalouska

Čunek se stal předsedou strany v prosinci 2006, když vystřídal právě Kalouska, který rezignoval v srpnu 2006 poté, co skončilo jeho vyjednávání se sociální demokracií o možné účasti KDU-ČSL ve vládě, která by se opírala o toleranci komunistů. Tento Kalouskův nápad vyvolal bouřlivý odpor členské základny. Potřeba změny vynesla do čela strany vsetínského starostu a čerstvého senátora Jiří Čunka, který na sebe do té doby upozornil jen způsobem řešení problémů s převážně romskými neplatiči nájemného ve Vsetíně. Již na volebním sjezdu strany dal Čunek jasně najevo, že si v novém vedení nepřeje nikoho z Kalouskových místopředsedů, jinak ale o svém předchůdci mluvil jako o schopném odborníkovi a „nejlepším makroekonomovi sněmovny“.

Oba dva se poté v lednu 2007 stali členy Topolánkovy vlády - Čunek jako vicepremiér a ministr pro místní rozvoj a Kalousek jako ministr financí. Čunek se v dalším období potýkal s aférou kolem své údajné korupce. V listopadu 2007 dokonce na vládní funkce rezignoval, a poté, co jeho trestní stíhání bylo definitivně zastaveno, se v dubnu 2008 do nich znovu vrátil.

Spory: volba prezidenta, KDU-ČSL v Grossově vládě, sociální dávky

Čunek a Kalousek se nicméně měli potkat již dříve a to v polovině 90. let, kdy měl Čunek údajně lobbovat u tehdejšího náměstka ministra obrany Miroslava Kalouska, aby Zbrojovka Vsetín získala státní zakázku. Kalousek to odmítl a navíc prohlásil, že lobbovat mohou „jen ti, kteří jsou toho intelektuálně mocni“. Později se za tento výrok Čunkovi omluvil.

Rozdílný postoj obou lidovců se projevil i začátkem loňského roku při prezidentských volbách, kdy Kalousek podpořil kandidáta ODS Václava Klause, kdežto Čunek dal hlas jeho soupeři Janu Švejnarovi. Po volbě se navíc Čunek omluvil knězi a sociologovi Tomáši Halíkovi za Kalouskův výrok, podle něhož Halík na křesťanské demokraty vytvářel nevybíravý tlak, aby volili Švejnara. Kalousek v reakci řekl, že se nemá za co omlouvat.

Další kontroverze se odehrála na sjezdu strany loni v dubnu, když Čunek ve svém projevu kritizoval situaci ve straně a její nejednotu. Za nejjistější cestu, jak mohou lidovci znechutit své voliče, označil tehdy Čunek „morálkaření, karatelství a farizejské napomínání druhých“. Jako příklad podobného chování označil postoj KDU-ČSL v době aféry premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), tudíž v době, kdy stanu vedl právě Kalousek. Lidovci se v té době podle Čunka chovali vůči ČSSD jako „škodolibý moralizující kazatel“, ne jako koaliční partner. V projevu Čunek připomněl i Kalouskovu snahu domluvit se na vládě s ČSSD tolerovanou komunisty.

V říjnu 2007, kdy se v médiích objevily informace, že rodina Jiřího Čunka v minulosti neoprávněně pobírala sociální dávky, Kalousek řekl, že sice nemá o této kauze žádné informace, ale obecně platí, že „pokud kdokoliv disponoval miliony, a přitom pobíral dávky ze sociálního systému, tak je to neospravedlnitelné jednání“.

  • Miroslav Kalousek a Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/543/54289.jpg
  • Jiří Čunek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/306/30598.jpg
  • Jan Švejnar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/86/8513.jpg