Epidemie chřipky dorazí do ČR zřejmě za 2 až 3 týdny

Praha - V západní Evropě propukla epidemie chřipky, podle epidemiologů je pravděpodobné, že dorazí také do Česka. Nyní je v Česku relativně nízký výskyt hlášených akutních respiračních onemocnění. Podle epidemiologa Jana Kynčla ale data představují typický vánočně-novoroční pokles, kdy se i kvůli volnu a dovoleným údaje velmi obtížně hodnotí. První relevantní data budou k dispozici koncem tohoto týdne.

„Data skutečně nasvědčují tomu, že je to otázka zhruba dvou až tří týdnů,“ uvedl Kynčl ze Státního zdravotního ústavu, informace potvrdil i hlavní hygienik Michael Vít. Epidemie zatím propukla v Portugalsku, v jižní a střední Anglii, ve Španělsku a Irsku. Výskyt lokálních epidemií se začíná zvyšovat také ve Francii, Itálii, v Holandsku a hraniční výskyty u sezonní chřipky jsou na hranicích mezi Rakouskem a Německem.

Odborníci předpokládají, že chřipka bude silnější než loni

Evropou se dnes šíří virus, který podle Kynčla už řadu let necirkuloval. „Tento typ chřipky obecně způsobuje závažnější onemocnění a vyšší výskyt komplikací. Epidemie také rychleji nastupuje,“ dodal Kynčl. Za plného zdraví najednou nastupuje horečka, která se pohybuje mezi 39 a 40 stupni. Člověk je celkově schvácený, pociťuje bolestivost svalů, kloubů a hlavy. Až posléze nastupují běžné projevy, jako je kašel, eventuálně rýma. V současné době ale podle něj nebyl výskyt tohoto typu chřipky na našem území zaznamenán.

Ceny vakcín se pohybují kolem 150 až 200 korun

Nyní jsou poslední vhodné dny, kdy je ještě účinné očkování. U starších lidí, kteří onemocní chřipkou, se mohou zhoršovat chronické nemoci srdečně-cévního, vylučovacího nebo dýchacího systému, může se přitížit také onkologicky nemocným. Účinnost nastupuje asi deset až čtrnáct dnů po očkování. Při neživé vakcíně nehrozí podle Kynčla zhoršení průběhu onemocnění v případě, že člověk chytí chřipku krátce po naočkování.

Ceny vakcín se pohybují kolem 150 až 200 korun. Dále pacient hradí poplatek za aplikaci, který zdravého dospělého člověka vyjde přibližně na stokorunu. Stát hradí vakcinaci lidem i personálu například v léčebnách dlouhodobě nemocných či v domovech důchodců. Kromě toho zdravotní pojišťovny výrazně přispívají lidem s rizikovou diagnózou a všem lidem starším 65 let. V rámci programů prevence však nabízí řada českých pojišťoven toto očkování zdarma i pro ostatní.

  • Virus chřipky zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/599/59862.jpg
  • Vakcína zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/290/28911.jpg