K zabezpečení ostravské jednokolejky dojde v květnu

Ostrava - Jednokolejná trať v Ostravě, na které se loni v dubnu čelně střetly dvě tramvaje, bude zabezpečena v květnu. Vyplývá to z nového harmonogramu, na němž se ostravský dopravní podnik dohodl s firmou AŽD Praha (AŽD). Ta měla devítikilometrovou trať původně zabezpečit do konce roku 2008, kvůli komplikacím při získání stavebního povolení však termín nestihla, informoval mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Miroslav Albrecht.

„Květen 2009 je nový konkrétní termín pro zprovoznění zabezpečovacího zařízení, který vyplývá z harmonogramu projednaného na přelomu roku s dodavatelskou firmou. Dopravní podnik na něm bude bezpodmínečně trvat,“ řekl Albrecht. Firmě AŽD od ledna nabíhá smluvní penále 50 000 korun za každý den navíc oproti původnímu termínu.

Nový zabezpečovací systém je založen na elektromagnetickém čítači náprav doplněném o světelnou signalizaci. Vše má být napojeno na řídicí systém, který vyhodnotí obsazení jednotlivých úseků trati vozidly. V konečném důsledku systém umí zajistit vypnutí měnírny v případě, že by tramvaje vyjely proti sobě. Celková hodnota nového zabezpečení a dalších plánovaných úprav na trati linky č. 5 se pohybuje v řádu 18 milionů korun. DPO ji chce zajistit poté, co na ní při dubnové nehodě zemřeli tři lidé a desítky dalších byly zraněny.

Na tramvajové trati Vřesinská - Zátiší platí v současné době opatření, která zavedl DPO v dubnu loňského roku. Řidič je povinen před každým vjezdem do jednokolejného úseku kontaktovat telefonicky dispečera a získat od něj výslovné povolení pokračovat v jízdě.