Severa: Čunkův odchod je vítězstvím zdravého rozumu, Šojdrová zvažuje kandidaturu

Praha - Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa ocenil rozhodnutí předsedy Jiřího Čunka, které podle něj vneslo klid do řad KDU-ČSL. Jeho odchod považuje Severa za vítězství zdravého rozumu, díky němuž se KDU-ČSL bude moci opět soustředit na pracovní agendu, a ne na personální záležitosti. Rekonstrukce vlády mohla díky Čunkovu dobrovolnému odchodu z kabinetu proběhnout napříč koaličními stranami. Odvolání Tomáše Julínka premiérem Topolánkem považuje Severa za ústupek veřejnému mínění. Čunek si ze svých funkcí ponechal jen tu šéfa KDU-ČSL, někteří lidovci se už nechali slyšet, že zvažují kandidaturu na tento post. Volební sjezd lidovců proběhne v červnu.

Severa odmítá, že by někteří příznivci Jiřího Čunka z řad lidoveckých poslanců byli nyní po jeho odchodu ve sněmovně odbojnější vůči vládě. Všichni poslanci KDU-ČSL prý koalici plně podporují. „Všech 13 poslanců KDU-ČSL nemá problém se změnami ve vládě, nadále podporují vládní koalici a já mohu zodpovědně říci, že v tuto chvíli nám to přineslo uklidnění,“ komentuje rozpoložení lidoveckého poslaneckého klubu jeho předseda.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek byl v očích předsedy lidoveckého poslaneckého klubu pod neustálou pozorností opozice, na jehož nepopulárních krocích opozice částečně profitovala. „On platí daň za to…, aby tato vláda vyhověla veřejnému mínění,“ míní Severa s tím, že až budoucnost ukáže, zda Tomáš Julínek neudělal pro české zdravotnictví nejvíce ze všech ministrů zdravotnictví.

Studio ČT24 s Pavlem Severou (zdroj: ČT24)

Šojdrová zvažuje kandidaturu do čela KDU-ČSL

Místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová zvažuje kandidaturu do čela strany. Uvedla to dnes v rozhovoru pro Rádio Impuls. Rozhodne se do konce ledna. Přála by si, aby KDU-ČSL byla stranou přitažlivou pro voliče a zároveň si ponechala svůj křesťanskodemokratický hodnotový základ se sociálním akcentem. Řada členů KDU-ČSL jí prý vyjadřuje důvěru. „Jsem k tomu (kandidatuře) vyzývána,“ dodala. O kandidatuře na funkci předsedy přemýšlí i europoslanec Jan Březina.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová
Zdroj: ČT24