Obyvatelé České Skalice budou blokovat centrum města

Česká Skalice - Obyvatelé České Skalice čekají několik let na dokončení obchvatu kolem jejich města. Chystají blokádu silnice z Náchoda do Hradce Králové, po které teď projíždí všechna auta. Dostavbě obchvatu brání provozovna sběrných surovin rodiny Jirouškových, se kterou se stát už dvanáct let neúspěšně dohaduje na podmínkách výkupu pozemků. Českoskalickým ale už došla trpělivost.

Řidiče projíždějící Skalicí tak čekají blokády v centru města. „V naší snaze o otevření obchvatu, jsme již vyčerpali všechny možnosti,“ vysvětluje důvody blokády Jaroslav Andres ze sdružení Za obchvat.

Nespokojení obyvatelé České Skalice chtějí blokovat silnici na okraji náměstí. Auta poprvé zastaví 29. ledna ve čtyři hodiny odpoledne, a to na patnáct minut. „Budeme chodit po jednom přechodu, tam a nazpátek,“ vysvětluje Andres.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Další blokády by měly následovat přibližně ve čtrnáctidenních intervalech. Protesty by podle Jaroslava Andrese měly pokračovat až do doby, kdy ministerstvo dopravy oznámí, že našlo řešení, jak obchvat rychle dokončit.