Pražský soud odročil kauzu „pět na stole v českých“

Praha - Městský soud v Praze se dnes měl opět zabývat obžalobou někdejšího tajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela z pokusu o příjímání úplatků. Jednání bylo ale odročeno. Důvodem je nemoc předsedy senátu Kamila Kydalky. V kauze známé jako "pět na stole v českých" figuroval také polský lobbista Jacek Spyra, od kterého měl Doležel na schůzce v roce 2005 vyžadovat úplatek 5 milionů korun za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Před rokem byl nejdříve obžaloby zproštěn, v červnu ale Vrchní soud rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání. Soudce Kydalka byl dlouhodobě nemocný i v loňském roce. Od ledna sice opět soudí, dnes se však na jednání nedostavil.

Podvod údajně spočíval v tom, že takovou pravomoc ve svém tehdejším postavení neměl a privatizace již byla v době schůzek téměř rok ukončena. Podle žalobců Doležel před Spyrou předstíral, že může do privatizace zasáhnout. Využil k tomu prý například i svoji schůzku s polským premiérem Markem Belkou, na kterou ho vyslal bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Belka totiž v roce 2005 Paroubkovi sdělil, že kvůli menšinovým akcionářům PKN Orlen může privatizace zkrachovat a to může poškodit česko-polské vztahy.

Úplatek, nebo kódovaná řeč

„Na stole bude pět v českých“ - říkal si tak Zdeněk Doležel o úplatek, nebo kódovanou řečí oznamoval, že příštího jednání se zúčastní premiér? Tyto dvě verze schůzky bývalého tajemníka premiérů Grosse a Paroubka a lobbisty Jacka Spyry dnes znovu začne prozkoumávat soud.

Soud se vrací ke kauze \"pět českých na stole\" (zdroj: ČT24)


Doležel tvrdil, že se sice se Spyrou scházel, ale o privatizaci Unipetrolu se s ním rozhodně neradil. Na jednom záznamu řekl Doležel Spyrovi, že „na stole bude pět“. Po Spyrově otázce, zda „v českých“, Doležel souhlasil. Podle Doležela šlo o kódovanou řeč, na které se se Spyrou dohodli. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání. Doležel kauzu považuje za pomstu nyní odsouzeného a uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Ten se údajně chtěl setkat s tehdejším premiérem Grossem, domluvit schůzku měl právě Doležel se Spyrou. Nakonec se ale neuskutečnila.

Předseda prvoinstančního senátu Kamil Kydalka při odůvodnění loňského osvobozujícího rozsudku řekl, že na žádném záznamu ze schůzek se nehovoří o penězích nebo o společnosti Seta. Sporné je podle něho navíc to, zda Spyra vůbec mohl za společnost vystupovat a zda Seta měla o privatizaci zájem. Některé schůzky se podle soudce ani nemusely uskutečnit. Nahrávky pořízené televizí jsou navíc velmi nekvalitní a některé klíčové pasáže byly sestříhány, uvedl tehdy soudce.