Senát se dohodl, změny v poplatcích možná čekají děti do 18 let i seniory

Praha - Senátoři po téměř 5hodinové diskusi schválili kompromisní návrh, na kterém se v úterý večer dohodla ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová i s rebelujícími zelenými poslankyněmi. Od dubna by tak nemusely platit u lékaře děti do 18 let a společně se seniory nad 65 let by se jim snížil i roční ochranný limit na polovinu. Zákon, který poplatky úplně ruší, senátoři zamítli. Pro zrušení poplatků pro děti a pro snížení limitu hlasovalo 74 ze 77 přítomných senátorů. Proti byl jen bývalý ministr zdravotnictví a senátor Tomáš Julínek. Pokud by ale podle něj šlo pouze o jediný hlas, ruku by zvedl. Dva sociální demokraté se zdrželi. Koaliční plán je nyní následující - prosadit stejnou dohodu i ve sněmovně.

Zdravotnický výbor Senátu doporučil zrušení poplatků jen u dětí do 15 let věku za návštěvu lékaře. Pro tyto děti a důchodce starší 65 let se měl snížit v duchu návrhu ministerstva zdravotnictví roční ochranný limit z 5 000 na 3 000 korun. Podle bývalého ministra a senátora Tomáše Julínka je snížení tohoto limitu návrh, který by ministerstvo po vyhodnocení uplynulého roku stejně podávalo. 

Tomáš Julínek:

„Pokud bude odhlasováno to, co je připraveno jako kompromisní návrh a vyjednáno ve sněmovně, tak musím konstatovat, že škody nejsou na českém zdravotnictví velké.“

Nakonec ale horní komorou prošla úterní dohoda nové ministryně Daniely Filipiové s rebelujícími poslankyněmi Strany zelených. Za ambulantní návštěvu lékaře by od dubna neměly platit děti až do 18 let. Jim a důchodcům nad 65 let by se navíc snížil ochranný limit až na 2 500 korun. U léků, jejichž doplatek je vyšší než 30 korun, by se neplatil doplatek 30 korun. „Podaří se nám dále regulovat, aby si lidé nenechali předepisovat levné léky a tudíž se zbytečně neodčerpávaly finance,“ řekla ČT Filipiová.

ČSSD se ale nechce smířit s tím, že by senioři měli platit poplatky dál. Kromě dětí do 18 let by podle ní měli být od placení osvobozeni i všichni důchodci. „Pořád je lepší zrušení části poplatků a snížení limitů z pěti na dva a půl je výrazná úleva. Dopředu deklaruji, to není konec boje sociální demokracie za větší zrušení poplatků,“ řekl ČT senátor Petr Vícha (ČSSD). Podle senátora KDU-ČSL Rostislava Slavotínka jeho straně zase chybí úlevy pro dárce krve, kostní dřeně a orgánů.

Nová pravidla pro placení poplatků se nyní vrátí do sněmovny, kde je několik možností. Buď koaliční návrh beze změny projde, nebo ho sněmovna zamítne a poplatky se budou platit jako teď. Nebo levice najde 101 hlasů a poplatky úplně zruší.

Přehled změn podle Senátu:

  • Děti do 18 let - ruší se poplatek 30 korun u lékaře, snižuje se ochranný limit z 5000 na 2500 korun
  • Senioři nad 65 let - snížení ochranného limitu z 5000 na 2500 korun, do limitu se nově zahrnou i doplatky na léčiva
  • Osvobození od poplatků - obyvatelé ústavů a domovů důchodců, kterým po zaplacení pobytu a stravy zbude méně než 800 korun a děti v pěstounské péči
  • Poplatek 30 korun za položku na receptu - už jen u léků s doplatkem nižším než 30 korun
  • Zdravotnická zařízení - vybrané poplatky musí použít na provoz a modernizaci