Za vraždu v tramvaji 22 uložil soud muži 16 let vězení

Praha - Za vraždu v tramvaji číslo 22 v pražské Hostivaři má jít Američan Gilbert Ferguson Mc Crae na 16 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Nepravomocně o tom dnes rozhodl pražský městský soud. Cizinec podle obžaloby zastřelil na počátku února čtyřiatřicetiletého muže, který na něj předtím pokřikoval v baru. Dvaapadesátiletý Mc Crae vinu odmítá. Proti rozhodnutí se s největší pravděpodobností odvolá.

„Důkazy proti obžalovanému byly pouze nepřímé, ale logicky spolu korespondují a je jich dostatek,“ uvedl v odůvodnění svého rozhodnutí předseda trestního senátu Jan Kadlec. Konflikt Američana s později zavražděným mužem viděl v baru host. Následně cizince identifikoval. Na náměstí I. P.Pavlova pak oba muže zachytil kamerový systém, na něm však nešlo Američana rozpoznat.

Psi také nalezli v tramvaji pachovou stoupu na místě, kde Mc Crae seděl. Bylo to těsně u sedadla, na kterém byl později nalezen mrtvý muž. Balistici podle soudu následně prokázali, že byl zastřelen Američanovou zbraní. „Zločin odpovídá obžalovanému i typově,“ řekl Kadlec. Celkem přísný trest odůvodnil soudce tím, že si Mc Crae naprosto neváží lidského života. Zabil prý muže z naprosto malicherné pohnutky. Navíc ho střelil do hlavy, když spal. Zavraždil ho tedy způsobem, který předseda senátu přirovnal k popravě. Američanovi podle něj přitížil i jeho postoj k provedenému zločinu.

Američan Mc Crae u soudu
Zdroj: ČT24

Mc Crae dnes uvedl, že soud nebyl spravedlivý. „Jsem úplně nevinný, v době činu jsem byl doma se svou manželkou,“ uvedl již dříve při hlavním líčení s tím, že vůbec netuší, proč byl z vraždy obviněn. Dnes dodal, že doufá v nalezení pravého viníka. Američan podle svých slov sice vlastní pistoli, kterou byl muž zastřelen, pochází však prý ze série, která byla vyrobena identicky, tedy se stejnou stopou. Svědka, který ho viděl v Ještěrce, označil Američan za nevěrohodného.

Podle závěrečné řeči cizincova advokáta se soudu nepodařilo jeho klientovi vinu prokázat. Policie podle něj mohla falšovat důkazy, ve výpovědích svědků pak podle něj byly značné rozpory. Policisté pak prý několikrát porušili cizincova ústavní práva. Mc Crae uvedl, že ho bili a že byl vystaven sexuálnímu zneužívání. Státní zástupce původně obžaloval také Američanovu manželku, vinil jí z nedovoleného ozbrojování. Soud ji však dnes obžaloby zprostil. Žalobce si ponechal lhůtu na odvolání. Případ tak nejspíš bude znovu projednávat vrchní soud.

Vražda v tramvaji číslo 22

Událost se stala v noci ze 4. na 5. února na konečné zastávce tramvaje 22 v ulici Plk. Mráze. Řidič si po vystoupení cestujících všiml muže sedícího v přední části soupravy. Myslel, že spí, a chtěl ho vzbudit. Muž měl však střelnou ránu na hlavě a přivolaný lékař mu již nedokázal pomoci. Podle prvoinstančního soudu byl pachatelem Mc Crae. Muž na něj údajně začal v baru Ještěrka pokřikovat a nadávat mu. Cizinec prý nejprve nereagoval, poté však muže sledoval na zastávku a nastoupil s ním do tramvaje. Na konečné stanici pak kolem 01:10 zřejmě spícího muže zastřelil. Údajně ho zabil nelegálně drženou zbraní.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod