Podle hasičů by všechna auta měla mít hasicí přístroj

Praha - Všechna auta by měla být podle hasičů povinně vybavena hasicími přístroji, uvedl generální ředitel hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán s tím, že podle statistik roste počet požárů při dopravních nehodách. Hasicí přístroj v autech je podle něho jediným řešením, jak zabránit zbytečným úmrtím.

Podle Štěpána musí být hasicími přístroji v současnosti vybaveny autobusy a nákladní vozidla. Přístroje by ale měly být i v osobních autech. V případě požáru by pak podle Štěpána mohl oheň uhasit řidič, který by jel kolem. Mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kopáček uvedl, že hasiči navrhnou ministerstvu dopravy, aby hasicí přístroje zařadilo do povinné výbavy všech aut.

Počet požárů v dopravě podle statistik v posledních letech neklesl pod 2000 za rok. V loňském roce hasiči evidovali 2283 případů. Drtivou většinu z nich přitom podle mluvčího hasičského záchranného sboru Petra Kopáčka tvoří požáry aut. Z dlouhodobých statistik vyplývá, že většina z nich je způsobena technickými závadami, zhruba deset procent někdo založí úmyslně, přibližně stejný počet pak připadá na dopravní nehody, uvedl Kopáček. Asi pět procent požárů aut je podle něho způsobeno nedbalostí, například při opravách vozů, nebo za ohněm stojí špatně uhašená cigareta.

Nejtragičtější následky mívají podle Kopáčka požáry při dopravních nehodách. Podle mluvčího jde například o případy, kdy auto narazí do stromu, začne hořet a posádka uhoří nebo se ještě předtím udusí kouřem. Podle Štěpána auta často vzplanou po kolizích způsobených nedodržením nejvyšší povolené rychlosti, po kterých z aut vytékají hořlavé kapaliny.

V loňském roce podle statistik při požárech v dopravě zahynulo 42 lidí, z toho 37 lidí zemřelo podle Kopáčka v souvislosti s požárem aut či motocyklů. O rok dříve hasiči napočítali při požárech v dopravě 51 tragických případů. Tragické prvenství patří v posledních letech roku 2006, kdy zemřelo 132 lidí.