Nečas přidá 1,5 miliardy korun na sociální služby

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí přidá 1,5 miliardy korun provozovatelům sociálních služeb. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ministr Petr Nečas. Zdravotnické odbory tvrdí, že současný objem peněz je pro provozovatele likvidační, a minulý týden už pohrozily i stávkovou pohotovostí. Miliardy by navíc měly jít z ušetřených peněz z loňského roku. Ministerstvo už dříve uvedlo, že peníze během roku navýší.

Podle odborů je zapotřebí navýšení o 2,2 miliardy. Stát v rozpočtu na letošní rok na dotace na sociální služby vyčlenil částku o třetinu nižší než loni. Zatímco v roce 2008 to bylo 6,8 miliardy korun, nyní se počítá s částkou 4,5 miliardy korun. Nečas uvedl, že by zbývající peníze měly doplatit kraje, jež jsou obvykle zřizovateli organizací poskytujících sociální služby. O rozdělení navýšených prostředků mezi jednotlivé organizace se podle něj rozhodne do konce března. Na účet by peníze měly zařízením přijít do konce června. 

„Miliarda a půl je sice dobrá zpráva, ale není to úplně ta nejlepší zpráva, protože deficit zhruba 700 milionů tam pořád zůstává,“ řekl v rozhovoru pro ČT předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. V oblasti sociálních služeb je podle něj navíc dlouhodobý deficit finančních prostředků. Na penězích od vlády jsou závislé například domovy pro seniory, ústavy pro osoby se zdravotním postižením, azylové domy nebo pečovatelské služby.

K navýšení dotací na sociální služby vyzval ministerstvo i středočeský hejtman David Rath. Vedení kraje při sestavování rozpočtu počítalo s tím, že obdrží podobné dotace jako v minulých letech. Nestalo se to a podle Ratha hrozí výrazné zhoršení kvality a rozsahu poskytovaných sociálních služeb. Podobná situace je i v ostatních krajích.

Podle Nečase vzrostly celkové výdaje státního rozpočtu do oblasti sociálních služeb z 13 miliard korun v roce 2006 na 25 miliard korun loni. S podobnými výdaji počítá i v letošním roce. Od roku 2007 stát totiž vyplácí navíc jednotlivým postiženým lidem a seniorům příspěvek na péči ve výši 2000 až 11 tisíc korun. Celkový objem peněz vyplacených tímto způsobem loni činil asi 18 miliard korun.

David Rath
Zdroj: ČT24