Zástupci ROPů marně žádají o navýšení nečerpaných miliard

Praha – Některým operačním programům, zvláště těm spravovaným ministerstvem školství, se nedaří včas čerpat schválené peníze z Evropské unie. Zástupci programů, jimž se naopak daří získávat finance velmi úspěšně, proto usilují o převedení nečerpaných miliard pod sebe. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ale něco takového nechce.

Díky penězům z Regionálních operačních programů mohou města a obce třeba zateplit školu, opravit silnice nebo nakoupit zdravotnické přístroje. I proto se takzvaným ROPům daří velmi úspěšně čerpat evropské dotace. Střední Čechy už mají proplaceno téměř 30 procent vyčleněných peněz, a to na rozdíl od operačních programů, které spravují ministerstva. Nejhůř je na tom resort školství, který na vědu a výzkum zatím z dotace získal jen necelé jedno procento. 

Asociace krajů a zástupci ROPů už dva roky opakovaně žádají vládu a MMR o navýšení peněz. Pokud by každý jednotlivý ROP dostal navíc 2 až tři milardy korun, pokrylo by to poptávku. 

Ministerstvo pro místní rozvoj ale zatím nechce o přerozdělování nic slyšet. Jakmile totiž dostanou razítko z Bruselu projekty za miliardy korun, statistika se upraví. „Čerpání nejsou závody, to není o rychlosti, ale o kvalitě a splnění cílů,“ prohlásila Jana Jabůrková, mluvčí MMR. „Počítáme, že od 1. ledna skutečně ty projekty všechny poběží a můžeme očekávat skokový nárůst, protože se jedná o velké projekty,“ konstatoval Jakub Hodinář, náměstek MŠMT. 

Sedm miliard třeba spolkne vybudování vědeckého laserového centra v Dolních Břežanech. Od roku 2015 by tam měl pracovat nejvýkonnější laser na světě.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)