Zaorálek: Máme povinnost obrátit se na ústavní soud

Praha - Sociální demokracie hrozí zpochybněním legitimity celého balíku přijatých reforem. Koalice si ale stále stojí za svým a je přesvědčena, že opozice se svou stížností u Ústavního soudu neuspěje. Místopředseda ČSSD Lubomír Zorálek nicméně považuje za povinnost sociálních demokratů obrátit se na Ústavní soud. Je zároveň přesvědčen, že ČSSD svými obstrukcemi poslaneckou sněmovnu neparalyzovala.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se domnívá, že sociální demokraté nemají u Ústavního soudu se svými stížnostmi mnoho šancí na úspěch. „Opozice měla prostor pro racionální debatu (…)Není normální, pokud chce parlamentní menšina na týdny zablokovat projednávání zákonů,“ dodal Pospíšil. Podle jeho informací se i odborná obec shoduje na tom, že koalice postupovala správně. „Postupy, které jsme zvolily, jsou zcela v souladu s  Ústavním pořádkem České republiky,“ míní ministr.

Zaorálek nicméně konstatuje, že ČSSD svými obstrukcemi sněmovní jednání neparalyzovala. „Při nasazení všech možností prodloužit debatu jsme ji maximálně dokázali prodloužit na tři dny,“ podotkl Zaorálek. Během obstrukcí se podle Zaorálka poslanci ČSSD snažili mluvit k tématu. „Byla tam maximální snaha mluvit k věci a volnost v tom, že někdo se od tématu do určité míry odchýlil. Myslím, že to bylo naprosto korektní,“ říká Zaorálek. Sociální demokracie podle Zaorálka chce podat ústavní žádost z toho důvodu, že to cítí jakou svou povinnost.

Také ústavní právník Jan Wintr má o postupu koalice pochybnosti. „Podle mého názoru většina nepostupovala s jednacím řádem, protože neumožnila opozici, aby hovořila ke každému z těch projednávaných bodů v rozsahu dvakrát deset minut na poslance,“ míní právník. Wintr si ale nemyslí, že podobné porušení jednacího řádu znamená tak závažnou vadu, aby mohlo být protiústavní. „Spíše se domnívám, že podobná žádost neuspěje, nicméně není to úplně jasné,“ dodal právník.

Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem a Jiřím Pospíšilem (zdroj: ČT24)