Ministerstvo dopravy zvažuje vypsání tendrů na rychlíky

Praha – Ministerstvo dopravy možná změní názor na vypisování výběrových soutěží na dálkové vlaky, které si objednává. Vyjádřil se tak nový ministr Petr Bendl, který uvedl, že bude-li zájem ze strany dopravců, jeho úřad vypíše tendry na provoz rychlíků. V době, kdy byl ministrem dopravy Aleš Řebíček, stát výběrová řízení nevypisoval. Za jeho předchůdce Milana Šimonovského proběhly dva tendry na provoz rychlíků, které vyhrály České dráhy.

České dráhy, jejichž akcie stoprocentně vlastní stát, dostávají od ministerstva objednávky na provoz rychlíků, expresů a vlaků IC/EC a stát také provoz těchto vlaků dotuje. Loni na ně vydal 3,3 miliardy korun. Podle ministra Bendla existují dva právní názory na to, zda stát musí vypisovat výběrové řízení na provoz dálkových vlaků. Sám se prý kloní k tomu, že ministerstvo musí vypsat soutěž, pokud se objeví alternativní provozovatel vlaků.

V roce 2006 vypsal stát výběrová řízení na provoz rychlíků na tratích Pardubice – Hradec Králové – Liberec a Plzeň – Žatec – Most. Oba tendry vyhrály České dráhy, proti nimž postavily své nabídky např. společnosti Connex, Viamont nebo Railtrans, které provozují některé regionální vlaky. Sdružení železničních společností tvrdí, že ČD zvítězily především díky dumpingové ceně. České dráhy navíc musely na tyto tratě stáhnout své nejmodernější motorové vozy, které tak zmizely například z Brna.

Společnost Railtrans chtěla v roce 2007 konkurovat Českým drahám na trase Praha – Ostrava i bez dotací, avšak její plán nakonec ztroskotal. Na stejné trati se chce proti dominantnímu českému železničnímu dopravci postavit Student Agency.