Liberci hrozí dopravní kolaps

Liberec - Lyžařský šampionát v Liberci provázejí obavy z dopravního kolapsu. V době jeho konání tak bude oblast hlídat 800 policistů a 300 vojáků. Policisté se ale také chystají na zloděje aut, kapsáře i případný teroristický útok. Organizační tým tvrdí, že půjde o největší lyžařský podnik za posledních deset let. Kromě sportovců přijede do Liberce i řada významných politiků a státníků. Policie proto nevylučuje případný teroristický útok nebo velkou demonstraci.

„Vzhledem k tomu, že Česká republika předsedá Evropské unii a bude tu mnoho návštěvníků z ciziny, zahraniční masmédia, televize, rádia apod., půjde o možný cíl,“ vysvětluje Milan Franko, náměstek ředitele Severočeské policejní správy v Liberci.

V pohotovosti bude kromě policistů i liberecká chemická brigáda. Největší problémy ale mají policisté z dopravy. Podle nich hrozí městu kvůli různým vynuceným uzavírkám kolaps. Liberec je už teď dopravně přetížen, během mistrovství se tam má přitom pohybovat dalších zhruba osm tisíc aut návštěvníků. Policie proto chystá omezit hlavně nákladní dopravu přes město.

"Bylo osloveno množství přepravních firem, aby zvážili možnost využití jiné trasy po dobu konání mistrovství světa a nejezdili přes Liberec, není-li to nutné. Když nebude zbytí, vyhlásí policie pro kamiony zákaz vjezdu do města. Chystá se ale také na případné kapsáře a zloděje aut. Kvůli tomu přiveze do Liberce speciální techniku na vyhledávání kradených vozů. Právě kvůli zlodějům aut budou policisté hlídat i únikové cesty přes hranice.

Vyčlenění osmi stovek policistů na mistrovství vyjde zhruba na 40 milionů korun. Zatím mají jít z kapes policie, ta ale doufá, že organizační tým jí alespoň část nákladů uhradí.

Na Vysočině měly problémy kamiony zejména v kopcích mezi Jihlavou a Pelhřimovem.
Zdroj: ČT24