Nemocnice chystají žaloby na pacienty, na poplatcích dluží miliony

Praha - Nemocnice v Česku chystají stovky žalob na pacienty, kteří za loňský rok nezaplatili regulační poplatek v ambulanci nebo za hospitalizaci. Jako první začaly vymáhat dlužné peníze nemocnice v Karlovarském kraji. Některé dlužníky už navštívili i exekutoři. Informace přinesla MF DNES, která oslovila 50 českých nemocnic, tedy čtvrtinu všech zařízení. Dlužná částka už se zde vyšplhala na 25 milionů korun.

„Dlužné částky za loňský rok budeme už v letošním roce vymáhat,“ uvedla Naďa Kuklínková z brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny. Ke zmírnění dluhů nepomohla ani pomoc krajů, které v některých nemocnicích hradí poplatky za pacienty. Řady dlužníků na Karlovarsku naopak vzrostly. Loni zde nezaplatilo v průměru pět pacientů ze sta, nyní je to už každý dvanáctý. „Odmítají přijmout dar s tím, že zaplatí dodatečně a podepíší uznání dluhu. Nebo nemají u sebe občanský průkaz, který je podmínkou, aby mohli dar dostat,“ dodala Zdena Marková z karlovarské nemocnice.

Tvrdé postihy slibuje neplatičům i společnost Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Zakročit chtějí i lékaři z jižní Moravy. Mezi dlužnými částkami jsou ale velké rozdíly. Ve středočeském Benešově, nejmenší nemocnici kraje, nezaplatilo za měsíc jen 30 pacientů, po upozornění navíc většina z nich dluh uhradila. V pražské Fakultní nemocnici Motol naopak neplatí až sedm procent pacientů, což v největší nemocnici v zemi znamená dluh téměř 2,3 milionu korun.


Lidé nejčastěji dluží tisíc až dva tisíce korun. Nemocnice se ale o takové částky příliš nestarají, protože náklady na vymáhání jsou pro ně příliš vysoké. Čekají proto do doby, než dlužná konta narostou. „Nemocnice vymáhají až částky, které přesáhnou tři tisíce korun,“ potvrdil Jiří Vondra z ústecké Krajské zdravotní. Největší dlužnicí je pražská pacientka, která proležela téměř celý loňský rok na infekčním oddělení pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Má zaplatit 20.100 korun.

Pacienti by si měli dát pozor i na třicetikorunový poplatek. Za penále a soudní poplatky může částka narůst až do tisíců. „Dlužné částky mohou se soudními poplatky dosáhnout až 6000 i z dluhu 30 korun,“ varoval ekonom strakonické nemocnice Luboš Kvapil. 

Dluhy za poplatky v 50 oslovených nemocnicích:


    KDE DLUŽÍ PACIENTI NEJVÍC

  • Fakultní nemocnice Motol: 2,244.930 Kč
  • Fakultní nemocnice Bulovka: 1,419.155 Kč
  • Všeobecná fakultní nemocnice Praha: 1,392.000 Kč

    KDE JSOU NEJMENŠÍ DLUHY 

  • Nemocnice Rokycany: 73.320 Kč
  • Nemocnice Pelhřimov: 37.000 Kč
  • Nemocnice Benešov: stovky Kč

    CELKEM DLUHY: 25,000.000 Kč

    NEJVĚTŠÍ DLUŽNÍCI MEZI PACIENTY

  • Fakultní nemocnice Bulovka: 20.100 Kč
  • Fakultní nemocnice Motol: 13.780 Kč
  • Fakultní nemocnice Motol: 12.300 Kč

    Zdroj: MF DNES